Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ SOFT COOKIES ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ SOFT COOKIES ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Video
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Λιώνω το μισό βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η πρωτεΐνη του και να πάρει θεϊκό άρωμα.
- Αποσύρω το καυτό βούτυρο.
- Ρίχνω μέσα και το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύω να λιώσει κι αφήνω στην άκρη 5 με 10 λεπτά να κρυώσει καλά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης, μέχρι να κρεμώσουν για δύο με τρία λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και τη βανίλια.
- Χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να πιει το μείγμα το αυγό και να γυαλίσει.
- Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και το ξαναχτυπάμε να αφρατέψει και να γυαλίσει για 2 λεπτά.
- Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι το κακάο και τη σόδα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πολύ χαμηλό και προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
- Κρατάμε λίγες σταγόνες σοκολάτα στην άκρη για το γαρνίρισμα και προσθέτουμε τις υπόλοιπες στο μείγμα.
- Με το μεγάλο σκούπ παίρνουμε ποσότητα ζύμης και την πλάθουμε σε μπάλα.
- Την πατάμε ελαφρά να πλατύνει λίγο και την ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και τα τοποθετούμε σε ταψί, αφήνοντας απόσταση περίπου 2 εκ. ανάμεσά τους.
- Βάζουμε σε καθένα στην επιφάνεια λίγες σταγόνες σοκολάτας, πιέζοντας ελαφρά για να μπουν πάνω στη ζύμη.
- Αφού τελειώσουμε, τα βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν τελείως.
- Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για τρεις μήνες καλά σκεπασμένα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα και ψήνουμε όπως είναι παγωμένα περίπου για 12 λεπτά, μέχρι απλά να σταθεροποιηθεί η επιφάνειά τους, αλλά η καρδιά τους να παραμείνει μαλακή και να τρέχει η σοκολάτα όσο είναι ζεστά.
- Βγάζουμε τα soft cookies από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και να σταθεροποιηθούν στις λαμαρίνες.
- Μετά, με προσοχή τα μεταφέρουμε πάνω στη σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Τα δύο είδη ζάχαρης είναι απαραίτητα για να καραμελώσουν σωστά τα μπισκότα.
- Φροντίστε το μέγεθος των cookies να είναι αρκετά μεγάλο και το ύψος τους αρκετά παχύ γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουν μαλακό το εσωτερικό τους και τραγανό το έξω.
- Παγώνοντας στην κατάψυξη τη ζύμη, πετυχαίνουμε ελαφρώς τραγανή την επιφάνεια και μαλακή την υφή στο εσωτερικό τους.
- Αφήστε πάντα αρκετό κενό ανάμεσα τους, γιατί με το ψήσιμο απλώνουν.
- Εάν τα πλάσετε λεπτά, τότε δεν θα γίνουν μαλακά στο κέντρο τους αλλά τραγανά.
- Αφού τα βάλετε στην κατάψυξη και παγώσουν τελείως, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε σακουλάκια λίγα λίγα και να ψήνετε όσα σας αρέσουν κάθε φορά.
- Εκτός από το μέγεθος που θα τα πλάσετε και ο χρόνος ψησίματος, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο μαλακά ή τραγανά θα γίνουν.