Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΦΙΛΙΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΦΙΛΙΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χρειαζόμαστε τετράγωνο κατά προτίμηση ταψάκι 20 ή 22 εκ.
- Βρέχουμε τσαλακώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος για τα σπιτικά σοκολατάκια.
- Βάζουμε τη ζάχαρη με 2 – 3 κ.σ. νερό σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
- Αφού λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά ανακατεύοντας με σπάτουλα.
- Αφήνουμε να πάρει ομοιόμορφο καραμελένιο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Με προσοχή ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι γιατί πετάγεται λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει η καραμέλα.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει η καραμέλα που σκλήρυνε με την προσθήκη του χυμού.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί στο μισό του όγκου του.
- Χρειαζόμαστε στο τέλος 1/2 φλ. από αυτό το σιρόπι.
- Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ.
- Στεγνώνουμε πολύ καλά το γλυκό κουταλιού από το σιρόπι του και το ψιλοκόβουμε.
- Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα τη κρέμα με την μαύρη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και η κρέμα να αρχίσει να βράζει.
- Περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα με την κρέμα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και την κρέμα βαλσαμικού.
- Προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι πορτοκαλιού.
- Απαλά ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω φροντίζοντας να μην κάνει φουσκάλες το μείγμα στην επιφάνεια.
- Μην του βάζετε δηλαδή αέρα μέσα με δυνατό ανακάτεμα.
- Τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα ψιλοκομμένα και στεγνά.
- Αδειάζουμε στην φόρμα.
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το παγώνουμε στο ψυγείο.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Το γλυκό ξεφορμάρεται με την λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε μπόλικο κακάο στην επιφάνεια και με κοφτερό μαχαίρι που βουτάμε σε καυτό νερό να ζεσταθεί η λάμα.
- Αφού το στεγνώσουμε, κόβουμε σε μικρές τετράγωνες μπουκίτσες.
- Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να τα σερβίρουμε.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε το γλυκό κουταλιού.
- Διατηρούνται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα αεροστεγώς κλεισμένα με λαδόκολλα ανάμεσα.