Εκτέλεση
Ο πιο νόστιμος καραμελωμένος σολομός με σάλτσα τεριγιάκι και ρύζι, μαριναρισμένος με σόγια και μέλι.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε μπολ. Προσθέτουμε τα φιλέτα σολομού. Ανακατεύουμε να βραχεί με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30′ έως 12 ώρες στο ψυγείο.
Βγάζουμε το σκόρδο από τη μαρινάδα. Βγάζουμε τον σολομό και κρατάμε τη μαρινάδα στην άκρη.
Σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, στάζουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Ακουμπάμε το σολωμό με την πέτσα στο τηγάνι και ψήνουμε για 3′ να κάνει κρούστα. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για 2-3′ από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε σε πιάτο.
Ρίχνουμε τη μαρινάδα στο καυτό τηγάνι και αφήνουμε να καραμελώσει και να πυκνώσει, να γίνει σάλτσα. Αποσύρουμε.
Βάζουμε ρύζι στο πιάτο, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα, πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμύδι και λίγο σουσάμι. Γαρνίρουμε με αβοκάντο και φύλλα σπανακιού ή σπανάκι σοτέ.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Είναι γνωστό ότι τα ψάρια και ιδιαίτερα ο σολωμός, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων στην καλή λειτουργία της καρδιάς, προάγοντας παράλληλα εγκεφαλικές διεργασίες. Η συγκεκριμένη όμως μαρινάδα, απογειώνει το πιάτο όχι μόνο γευστικά, αλλά και θρεπτικά, καθώς μας δίνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, σελήνιο κι άλλα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Θέλετε περισσότερες gourmet συνταγές για να εντυπωσιάσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα; Ρίξτε μια ματιά εδώ! Και αν σας αρέσει ο σολομός, εδώ θα βρείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές για να τον μαγειρέψετε.