Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για την αμυγδαλόπιτα με φύλλο κρούστας, πρώτα στραγγίζουμε καλά τα γλυκά κουταλιού.
- Κρατάμε λίγο γλυκό για το σερβίρισμα και ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο.
- Σε μπολ, βάζουμε το στακοβούτυρο με την άχνη κι ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα να γίνει κρέμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε να τα πιει το μίγμα. Προσθέτουμε το αμύγδαλο, το ξύσμα, το αλεύρι κι ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει σαν πάστα.
- Τέλος ρίχνουνε τις σταφίδες και τα γλυκά του κουταλιού. Ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο. Το κόβουμε κατά μήκος στα δυο.
- Παίρνουμε μπροστά μας το ένα κομμάτι και απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς, κουταλιές από την γέμιση.
- Πασπαλίζουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
- Το βάζουμε τυλιγμένο σε σαλιγκαράκι στο κέντρο ενός μεγάλου στρογγυλού βουτυρωμένου ταψιού, 32 εκατ.
- Φτιάχνουμε το επόμενο με τον ίδιο τρόπο. Ενώνουμε την άκρη το ρολού στο στριφτό ρολό που είναι ήδη στο ταψί και συνεχίζουμε γύρω του, ώστε να μεγαλώσει η διάμετρος.
- Συνεχίζουνε έτσι με όλα τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος θα έχουμε μια μεγάλη στριφτή πίτα.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς C, στον αέρα για 50′ περίπου μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
- Αχνίζουμε με λίγη άχνη. Κόβουμε σε κομμάτια και γαρνίρουμε με λίγο γλυκό του κουταλιού.
ΜΥΣΤΙΚΟ
- Αν θέλουμε, τα φτιάχνουνε μικρές ατομικές στριφτές αμυγδαλόπιτες. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα για περίπου 40′, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Αφήνουνε να σταθούν για 5′ κι έπειτα ξεφορμάρουμε, αχνίζουμε με μπόλικη άχνη και γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και λεμόνι.
Προτεινόμενες συνταγές
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ