"
  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 10 φύλλα Βηρυτού ή κρούστας
  • άχνη για το τελείωμα
  • Για τη γέμιση
  • 400 γραμ. στακοβούτυρο σε θερμ. δωμ
  • 400 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 400 γραμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 4 κ.σ ανθόνερο
  • 2 κοφτές κ.σ. αλεύρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. γλυκό κουταλιού λεμόνι
  • 1/2 φλ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
  • 150 γραμ. σταφίδες
  • λίγη κρυσταλλική ζάχαρη
  • λίγη άχνη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βουτυρώνουμε το ταψί μας

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο

    Αφήνουμε να σταθεί 5΄πριν σερβίρουμε

    Στριφτή αμυγδαλόπιτα

    Για την αμυγδαλόπιτα με φύλλο κρούστας, πρώτα στραγγίζουμε καλά τα γλυκά κουταλιού. Κρατάμε λίγο γλυκό για το σερβίρισμα και ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο.

    Σε μπολ, βάζουμε το στακοβούτυρο με την άχνη κι ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε να τα πιει το μίγμα. Προσθέτουμε το αμύγδαλο, το ξύσμα, το αλεύρι  κι ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει σαν πάστα.

    Τέλος ρίχνουνε τις σταφίδες και τα γλυκά του κουταλιού. Ανακατεύουμε.

    Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο. Το κόβουμε κατά μήκος στα δυο. Παίρνουμε μπροστά μας το ένα κομμάτι και απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς, κουταλιές από την γέμιση. Πασπαλίζουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Το βάζουμε τυλιγμένο σε σαλιγκαράκι στο κέντρο ενός μεγάλου στρογγυλού βουτυρωμένου ταψιού, 32 εκατ.

    Φτιάχνουμε το επόμενο με τον ίδιο τρόπο. Ενώνουμε την άκρη το ρολού στο στριφτό ρολό που είναι ήδη στο ταψί και συνεχίζουμε γύρω του, ώστε να μεγαλώσει η διάμετρος. Συνεχίζουνε έτσι με όλα τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος θα έχουμε μια μεγάλη στριφτή πίτα.

    Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς C, στον αέρα για 50′ περίπου μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.

    Αχνίζουμε με λίγη άχνη. Κόβουμε σε κομμάτια και γαρνίρουμε με λίγο γλυκό του κουταλιού.

    Μυστικά για τη στριφτή αμυγδαλόπιτα

    Αν θέλουμε, τα φτιάχνουνε μικρές ατομικές στριφτές αμυγδαλόπιτες. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170  βαθμούς C, Στον αέρα, στην μεσαία σχάρα για περίπου 40′, μέχρι να ροδίσουν καλά.

    Αφήνουνε να σταθούν για 5′ κι έπειτα ξεφορμάρουμε, αχνίζουμε με μπόλικη άχνη και γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και λεμόνι.

    Εκτός από την αμυγδαλόπιτα με φύλλο, μπορείτε να φτιάξετε και την παρακάτω θεϊκή συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×