Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπρίκι και τις περιχύνουμε με το κονιάκ.
- Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε από την εστία και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.
- Αλέθουμε τα καρύδια στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
- Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Τα βάζουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
- Λιώνουμε 1 κουταλιά σούπας φυτικό βούτυρο και σοτάρουμε τα ψίχουλα ψωμιού για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.
- Προσθέτουμε τα ροδισμένα ψίχουλα στα μήλα, μαζί με το αλάτι, τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 2 κουταλιές σούπας στην άκρη).
- Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
- Λιώνουμε το υπόλοιπο φυτικό βούτυρο για το φύλλο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας.
- Το βουτυρώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε λίγη από τη ζάχαρη που κρατήσαμε.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (συνολικά 5), το ένα πάνω στο άλλο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση κατά μήκος, στο κάτω μέρος των φύλλων.
- Κλείνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.
- Τοποθετούμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο φυτικό βούτυρο.
- Ψήνουμε στους 200°C για 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε.