Στρούντελ – Strudel

Στρούντελ με φύλλα κρούστας, μήλα, σταφίδες και καρύδια. Ένα ελαφρύ και τραγανό γλυκό χωρίς ζωικά προϊόντα, ιδανικό για κάθε περίσταση.

Εύκολη
0:35

4 μερίδες

10 λεπτά

25 λεπτά

στρουντελ

Υλικά

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπρίκι και τις περιχύνουμε με το κονιάκ.
  2. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε από την εστία και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.
  3. Αλέθουμε τα καρύδια στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
  4. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  5. Τα βάζουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  6. Λιώνουμε 1 κουταλιά σούπας φυτικό βούτυρο και σοτάρουμε τα ψίχουλα ψωμιού για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.
  7. Προσθέτουμε τα ροδισμένα ψίχουλα στα μήλα, μαζί με το αλάτι, τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 2 κουταλιές σούπας στην άκρη).
  8. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
  9. Λιώνουμε το υπόλοιπο φυτικό βούτυρο για το φύλλο.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  11. Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας.
  12. Το βουτυρώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε λίγη από τη ζάχαρη που κρατήσαμε.
  13. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (συνολικά 5), το ένα πάνω στο άλλο.
  14. Αδειάζουμε τη γέμιση κατά μήκος, στο κάτω μέρος των φύλλων.
  15. Κλείνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.
  16. Τοποθετούμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
  17. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο φυτικό βούτυρο.
  18. Ψήνουμε στους 200°C για 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  19. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά.
  20. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε.
Απόρρητο