• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
58
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα (άλειμμα)
  • 4 μεγάλα πράσα (το τρυφερό μέρος
  • κομμένα σε φέτες 1 εκ.)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης
  • 1 φλ. τρίμματα φέτας
  • 1 φλ. τρίμματα ανθότυρου
  • 1 κεσεδάκι (200 γραμ.) γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τάρτα με πράσο

    Βουτυρώνουμε πρώτα την ταρτιέρα. Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας να καλύπτει και τα τοιχώματα.

    Με την ανάποδη της λάμας του μαχαιριού κόβουμε γύρω γύρω τη ζύμη που προεξέχει (να πάρει το σχήμα της ταρτιέρας).

    Τρυπάμε καλά την επιφάνεια με πιρούνι να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας. Στρώνουμε μέσα λαδόκολλα και βάζουμε βάρος, ρύζι ή όσπρια, για να κρατήσει το σχήμα της. Αφήνουμε 15΄ στο ψυγείο.

    Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 25΄. Αφαιρούμε το βάρος και αφήνουμε να κρυώσει.

    Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα πράσα για 15΄ να γίνουν διάφανα (όχι να πάρουν χρώμα). Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με το γιαούρτι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. 

    Στρώνουμε τα πράσα στην ψημένη σφολιάτα και αδειάζουμε το μείγμα τυριών. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160οC και ψήνουμε για περίπου 35΄ μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα τυριού.

    Μετά τη φανταστική τάρτα με πράσο και κρέμα τυριών, αξίζει να δοκιμάσετε και την παρακάτω συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται