Τσιπς λαχανικών
Για τα τσιπς λαχανικών καθαρίζουμε τα ωμά λαχανικά.
Στο μαντολίνο κόβουμε σε φέτες πολύ λεπτές, σχεδόν διάφανες, όλα τα λαχανικά.
Βάζουμε σε ένα μπολ το παντζάρι και σε άλλο μπολ όλα τα υπόλοιπα λαχανικά. Βάζουμε λίγα παγάκια και κάθε μπολ.
Γεμίζουμε τα μπολ με νερό κι αφήνουμε τα λαχανικά να σταθούν για 20΄.
Μετά, τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά απλώνοντάς τα σε απορροφητικό χαρτί.
Φροντίζουμε να απλώσουμε τα λαχανικά σε μία στρώση, ώστε να μην καλύπτει το ένα το άλλο και να στεγνώσουν πολύ καλά. Ταμπονάρουμε τα λαχανικά με χαρτί από την πάνω πλευρά ώστε να στεγνώσουν τελείως.
Ζεσταίνουμε τη φριτέζα να κάψει και τηγανίζουμε τα τσιπς λαχανικών για 2΄μέχρι να γίνουν τραγανά, για λίγα λεπτά.
Τα βγάζουμε απλωτά σε δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
Διατηρούνται τραγανά σε αεροστεγές κουτί, σφραγισμένα καλά για 3-4 ημέρες. Για τραγανά τσιπς πρέπει να τα προστατεύσετε από την υγρασία του χώρου.
Τσιπς λαχανικών στο φούρνο
Τα τσιπς λαχανικών μπορούμε να τα ψήσουμε και στο φούρνο.
Τα αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές.
Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί. Τα τσιπς πρέπει να είναι αραιά μεταξύ τους ώστε να μην καλύπτει το ένα το άλλο.
Όμως θέλουν χαμηλή θερμοκρασία να στεγνώνουν και πολύ ώρα ώστε να γίνουν τραγανά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140-150 °C στον αέρα, για περίπου 25΄ ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανά.
Σερβίρουμε με ντιπ γιαούρτι ή ντιπ τυρί κρέμα.
Τσιπς λαχανικών μπορείς να φτιάξεις με ό,τι λαχανικά σου αρέσει.
Για περισσότερες συνταγές με λαχανικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Τα καλύτερα βέβαια είναι τα σπιτικά πατατάκια (τσιπς πατάτας).