Για τα βασιλομανίταρα
Τα βασιλομανίταρα ή αλλιώς μανιτάρια king oyster τα καθαρίζουμε με νωπή πετσέτα η βουρτσάκι μανιταριών.
Τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε διαγώνια τον κορμό τους με χαρακιές 4-5 χιλιοστών.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Όταν το τηγάνι κάψει πολύ ώστε να αχνίζει, τότε ρίχνουμε σταγόνες ελαιόλαδο και αμέσως ακουμπάμε τα μανιτάρια με την κομμένη πλευρά να ακουμπά στο καυτό τηγάνι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέτρια προς δυνατή. Ψήνουμε για περίπου 3-4΄ ανάλογα με το μέγεθος τους μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο στο καυτό τηγάνι, το σκόρδο και το θυμάρι. Αλατίζουμε τα μανιτάρια.
Αναποδογυρίζουμε τα μανιτάρια και με ένα κουτάλι περιχύνουμε τα μανιτάρια με το καυτό βούτυρο κι αφήνουμε λίγο να ψηθούν κι από την άλλη πλευρά. Τρίβουμε πιπέρι.
Βγάζουμε τα μανιτάρια σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξουν τα λιπαρά.
Τα βασιλομανίταρα ταιριάζουν πολύ με αυγό, με ψάρι, με χτένια ή με ένα ώριμο τυρί. Τέλος, απολαύστε τα σκέτα με λίγες φλούδες παρμεζάνας και λίγα ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα, όπως μαϊντανό και σχοινόπρασο.
Μυστικά
Όταν αγοράζετε φρέσκα βασιλομανίταρα, φροντίστε η σάρκα τους να είναι σφιχτή χωρίς χτυπήματα στον κορμό.
Συνήθως όταν αγοράζουμε αυτά τα μανιτάρια είναι ήδη καθαρά, όμως σε περίπτωση που πρέπει να τα καθαρίσετε γιατί έχουν χώμα επάνω τους θα πρέπει να τα βουρτσίσετε με ένα βουρτσάκι για μανιτάρια ή να τα καθαρίσετε με μία βρεγμένη πετσέτα τρίβοντας τα απαλά.
Σε καμία περίπτωση μην πλύνετε τα μανιτάρια γιατί θα τα καταστρέψετε. Θα ρουφήξουν νερό και θα το αποβάλουν στο μαγείρεμα.
Μάθετε περισσότερα για τη σωστή χρήση όλων των μανιταριών εδώ.
Τα μανιτάρια king oyster έχουν την ιδιαιτερότητα, παρόλο το μεγάλο τους μέγεθος τους, να είναι πολύ τρυφερά και να έχουν μια υπέροχη γεύση. Το μήκος τους ποικίλει και φτάνει μέχρι και τα 15 εκατοστά. Είναι από τα μανιτάρια που αντέχουν παραπάνω στη συντήρηση του ψυγείου χωρίς να αλλοιώνονται. Μπορείτε να τα διατηρήσετε μέχρι και 5 ημέρες σκεπασμένα με απορροφητικό χαρτί, σε σημείο χωρίς υγρασία στο ψυγείο.
Η υφή τους όταν μαγειρευτούν και μαλακώσουν, θυμίζει όστρακο. Από εκεί παίρνουν και το όνομα τους oyster.