Βουτυρόκρεμα (βασική συνταγή)

Υλικά

  • 250 βούτυρο (μαλακό σε θερμ. δωμ.)
  • 400 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γλ. βανίλια υγρή
  • 2-3 κ.σ κρέμα γάλακτος (ή εβαπορέ γάλα ή πλήρες γάλα)

Βουτυρόκρεμα (βασική συνταγή)

Η βασική συνταγή της Αργυρώς για να φτιάξετε την πιο αφράτη βουτυρόκρεμα. Όλα τα μυστικά, οι παραλλαγές και όσα πρέπει να ξέρεις είναι εδώ. Η βουτυρόκρεμα είναι ιδανική για cupcakes, τούρτα, κεκάκια και επικάλυψη σε ό,τι άλλο σας αρέσει. Μπορεί να την φτιάξεις λευκή, σοκολατένια ή με ζαχαρούχα, ανάλογα πώς σας αρέσει. Όπως και να την φτιάξετε, το σίγουρο είναι ότι εκτός από γεύση θα δώσει και μια έξτρα παιχνιδιάρικη εμφάνιση στο γλυκό σας. Θα κάνει τις δημιουργίες σας ακόμα πιο εντυπωσιακές και όμορφες! Φτιάξτε με αυτήν σχέδια και σχήματα ή καλύψτε ολόκληρα τα γλυκά σας και διακοσμήστε τα σαν επαγγελματίες. 

Απλή βουτυρόκρεμα λευκή

Κοσκινίζουμε πρώτα την άχνη ζάχαρη σε ψιλή σήτα.

Βάζουμε σε ένα μπολ το μαλακό βούτυρο και με μίξερ χειρός το χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2′ να αφρατέψει.

Κρατάμε 1/2 φλ. από τη συνολική ζάχαρη άχνη για το τέλος.

Χαμηλώνουμε το μίξερ στο πολύ χαμηλό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι.

Χτυπάμε για 2′ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να κρεμώσει.

Δυναμώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τη βανίλια και την κρέμα. Χτυπάμε το μείγμα για 1′ να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει.

Σκάβουμε τον κάδο του μίξερ όποτε είναι αναγκαίο για να γίνει σωστή ομογενοποίηση της βουτυρόκρεμας.

Τέλος, λίγη λίγη ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, ανάλογα πόσο πυκνή-σφιχτή, θέλουμε να είναι η υφή της βουτυρόκρεμας.

Αν η βουτυρόκρεμά σας βγει σφιχτή, απλά προσθέστε 1/2 -1 κ.σ κρέμα γάλακτος.

Την βάζουμε σε κορνέ και γαρνίρουμε τα cupcakes, τις τούρτες, ή τα μπισκότα.

Μυστικά και παραλλαγές για τέλεια βουτυρόκρεμα

Η βασική συνταγή για λευκή βουτυρόκρεμα, παρασκευάζεται με πολύ απλά υλικά. Μπορείτε να την εμπλουτίσετε με ό,τι άρωμα, γεύση και χρώμα επιθυμείτε. Δηλαδή θα φτιάξετε την άσπρη βουτυρόκρεμα και θα δώσετε χρώμα και γεύση, με σοκολάτα, βανίλια εσάνς, χρώματα ζαχαροπλαστικής (κατά προτίμηση χρώμα σε σκόνη ή χρώμα σε μορφή ζελέ).

Βουτυρόκρεμα σοκολάτας

Για να φτιάξετε βουτυρόκρεμα σοκολάτας βελούδινη, λεία και αφράτη, ακολουθήστε τη συνταγή που σας έχω εδώ. Είναι ιδανική για να γαρνίρετε cupcakes, τούρτα και μπισκότα.

Αν χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ γάλα, η υφή θα είναι πιο σωστή και θα γίνει αφράτη και λεία. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και πλήρες γάλα.

Βουτυρόκρεμα με ζαχαρούχο γάλα

Μπορείς να φτιάξεις και βουτυρόκρεμα με ζαχαρούχο γάλα. Έχει πλούσια γεύση και παχύρρευστη υφή.

Βάλε 230 γραµ. βούτυρο μαλακό στο μίξερ να αφρατέψει και σιγά σιγά, χτυπώντας το μείγμα, ρίξε το ζαχαρούχο γάλα σταδιακά. Ρίξε 1 κ.γλ. βανίλια ή μία βανιλίνη και ανακάτεψε. Είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσεις.

Πολλές είναι οι απορίες σας για τη βουτυρόκρεμα. Συνήθως με ρωτάτε:

Τι βούτυρο θέλει;

Πώς διατηρείται; Στη συντήρηση στο ψυγείο, ή διατηρείται εκτός ψυγείου;

Μπαίνει στην κατάψυξη;

Έκοψε η βουτυρόκρεμα, τι να κάνω;

Πως την χρωματίζω;

Εδώ, σας έχω όλα τα μυστικά για αφράτη βουτυρόκρεμα για να μην έχετε καμία απορία:

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Η ζάχαρη άχνη να είναι πολύ ψιλή και καλά κοσκινισμένη, για αφράτη, απαλή, γυαλιστερή και αέρινη βουτυρόκρεμα.

Το βούτυρο να είναι μαλακό. Σε θερμοκρασία δωματίου για καλή ομογενοποίηση της βουτυρόκρεμας και για τέλεια διόγκωση της, με υφή μαλακή, απαλή, βελούδινη και αέρινη.

Αν το βούτυρο είναι πολύ μαλακό, δηλαδή το έχεις αφήσει σε ζεστό χώρο για πολύ ώρα και λιώνει, τότε η βουτυρόκρεμα θα βγει πολύ λιπαρή και δεν θα στέκεται.

Αν το βούτυρο είναι πολύ κρύο δεν θα δουλευτεί σωστά και θα κάνεις κόμπους. Θα σας παιδέψει πολύ και στο χτύπημα και στο άπλωμα στα γλυκά. Μάθε εδώ πώς να μαλακώσεις το βούτυρο στο λεπτό.

Όταν το βούτυρο είναι στην επιθυμητή θερμοκρασία δωματίου, σημαίνει ότι το βούτυρο με το χτύπημα στο μίξερ με την ζάχαρη θα εγκλωβίσει αέρα και θα διογκωθεί κάνοντας την βουτυρόκρεμα λεία αφράτη αέρινη και βελούδινη.

Διάλεξε ένα βούτυρο αγελάδος με όλη την κρέμα του, τη γεύση και το άρωμα του. Άλλωστε, τα ποιοτικά υλικά έχουν το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Αν προσθέσετε παγωμένη κρέμα ή γάλα στη βουτυρόκρεμα, πάλι θα αλλάξει η σύσταση, θα σφίξει το βούτυρο και θα δουλευτεί δύσκολα. Κι αυτό θα το αντιμετωπίσετε κυρίως, αν κάνετε μεγάλη δόση βουτυρόκρεμας, που οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες. Γι αυτό, προσοχή στις θερμοκρασίες όλων των υλικών.

Εσύ καθορίζεις τη γλυκιά γεύση της βουτυρόκρεμας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας άχνη αν θέλετε πιο γλυκιά την κρέμα ή όχι. Στην περίπτωση που αφαιρέσετε ζάχαρη, τότε θα πρέπει να ελαττώσετε και το υγρό, δηλαδή το γάλα ή την κρέμα, για να μην σας βγει αραιή.

Επίσης λίγο αλάτι στην βουτυρόκρεμα απογειώνει την γεύση της.

Πάντα να αποφεύγετε να ρίχνετε πολλά υγρά στη βουτυρόκρεμα, γιατί θα αραιώσει πολύ και θα έχει αραιή σύσταση. Δηλαδή αν πχ. κάνετε μεγάλη δόση για κάποιο event επειδή θα χρησιμοποιήσετε αρκετή ποσότητα υγρού χρώματος, θα σας αραιώσει η υφή της βουτυρόκρεμας.

Τη χρωματίζεις με ό,τι χρώμα θέλεις και καλύτερα το χρώμα να είναι σε μορφή τζελ. Το χρώμα πέφτει πάντα στο τέλος. Αν φτιάξετε μεγάλη ποσότητα για γάμο ή για βάφτιση, προσέξτε την προσθήκη του υγρού χρώματος μην σας αραιώσει τη σύσταση της κρέμας.

Συντηρήστε τα γλυκά με βουτυρόκρεμα στο ψυγείο, αν θέλετε η βουτυρόκρεμα να κρατήσει το σχήμα που της δώσατε πχ τριαντάφυλλο, ροζέτες κλπ.  Βγάλτε το γλυκό στο τραπέζι για σερβίρισμα 20′ πριν σερβίρετε, έτσι θα διατηρήσει την υφή της και τα σχέδια που έχετε κάνει με αυτή στο γλυκό σας, χωρίς να λιώσει και να χαλάσει η όψη της.

Σωστή συντήρηση βουτυρόκρεμας

Μπορεί να γίνει από πριν και να μείνει στο ψυγείο για 4-5 ήμερες, κλεισμένη σε αεροστεγές μπολ με καπάκι.

Μπορεί να μείνει 1 μήνα στην κατάψυξη ερμητικά κλειστή.

Όταν τη χρειαστείς, την αφήνεις στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την ξαναχτυπάς με μίξερ να αφρατέψει και την χρησιμοποιείς κανονικά για να γαρνίρεις τα γλυκά σου.

Με τη βουτυρόκρεμα, δοκιμάστε να φτιάξετε φανταστικές συνταγές όπως η παρακάτω:

https://www.argiro.gr/recipe/voutyrokrema-vasiki-syntagi/