Για την Χριστουγεννιάτικη κρεατόπιτα Ηπείρου
Ξεκινάμε την ανοιχτή κρεατόπιτα Ηπείρου, σοτάροντας σε χαμηλή φωτιά στο βούτυρο τα κρεμμύδια και τον κιμά.
Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη γέμιση μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
Στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι κι αφήνουμε να σιγοβράσει για 7-8 λεπτά και να ρουφήξει τα υγρά.
Ανοίγουμε τα φύλλα και τα ενώνουμε, βάζοντάς τα πλάι πλάι στο ταψί.
Φροντίζουμε να ανασηκώνονται στα τοιχώματα, ώστε να κρατήσουν τη γέμιση μέσα.
Με τα δάχτυλα πιέζουμε να μεγαλώσει η επιφάνεια της ζύμης.
Αφού κρυώσει η γέμιση, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και τα τυριά.
Απλώνουμε πάνω στο φύλλο, σε μια στρώση τη γέμιση.
Ακουμπάμε κομμάτια βούτυρο Μετσόβου στην επιφάνεια της πίτας.
Για το ψησιμο
Ψήνουμε στους 180°C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 50 λεπτά περίπου.
Τα τελευταία 20 λεπτά ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση.
Αν ο φούρνος έχει μόνο αέρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C.
Αν αρχίσει να ροδίζει νωρίς η επιφάνεια της πίτας, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά κι έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια.
Μπορείτε επίσης να κάνετε την πίτα σκεπαστή, χρησιμοποιώντας επιπλέον 2 ενωμένα έτοιμα φύλλα ζύμης για πίτσα.