14.07.2023
Πώς χρησιμοποιώ τον πελτέ ντομάτας στις συνταγές
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Πελτές ντομάτας στη μαγειρική
Ο πελτές ντομάτας, είτε σπιτικός είτε του εμπορίου, προστίθεται σε μία συνταγή για να ενισχύσει τη γεύση της ντομάτας. Πρόκειται για συμπυκνωμένο πολτό ντομάτας, που έχει μειωθεί σε υγρασία και έχει έντονη, βαθιά γεύση. Μάλιστα, μια μόνο κουταλιά πελτέ, σωταρισμένη ελαφρά σε λίγο λάδι για λίγα δευτερόλεπτα, απογειώνει το κοκκινιστό μοσχάρι, τη σάλτσα κιμά, τα λαδερά φασολάκια και σε ότι φαγητό τον προσθέσετε.
Πελτές σωταρισμένος ή αραιωμένος;
Παλιά στην κουζίνα, συνήθιζαν να αραιώνουν τον πελτέ ή πάστα ντομάτας με νερό και να τον προσθέτουν στο φαγητό.
- Ο πιο σωστός τρόπος για να προσθέσεις πελτέ ντομάτας σε ένα φαγητό, είναι να τον σοτάρεις με ελαιόλαδο για 1′ ανακατεύοντας συνεχώς. Έτσι, το άρωμα και η γεύση της ντομάτας γίνονται πολύ πιο έντονα σε μία συνταγή.
- Μετά, προσθέτουμε υγρό, κρασί, ζωμό, ή νερό και συνεχίζουμε τη συνταγή.
Δοκιμάστε αυτό το μυστικό για τον πελτέ ντομάτας και θα έχετε πιο πλούσια γεύση και άρωμα ντομάτας αλλά και πιο δεμένη σύσταση στις σάλτσες.
Συμπέρασμα:
- Σωτάρεις τον πελτέ όταν θέλεις έντονη, ώριμη, μαγειρεμένη γεύση ντομάτας.
- Αραιώνεις τον πελτέ όταν θες πιο ήπια ένταση.