Υλικά
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

"Η ομελέτα με κολοκυθάκια για τους περισσότερους είναι μια αγαπημένη συνταγή αφού δεν απαιτεί πολύ χρόνο για τη παρασκευή της και ο καθένας μπορεί να την εμπλουτίσει με τα υλικά της αρεσκείας του. Τα αυγά είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (περίπου 7 γρ ανά αυγό), βιταμινών(Α,Β12) και ιχνοστοιχείων. Τα κολοκυθάκια εφοδιάζουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, τα οποία συμβάλουν στη καλή λειτουργία της όρασης. Έτσι η ομελέτα με κολοκύθι γίνεται μια πολύ καλή επιλογή γεύματος."
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
Εκτέλεση
- Μπορεί να γίνει και με τηγανιτές πατάτες, εδώ χρησιμοποιώ βραστές για να γίνει πιο ελαφριά και γρήγορα.
- Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τις βρασμένες πατάτες να μελώσουν (όχι να κάνουν κρούστα) για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις λεπτές φέτες κολοκυθιού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 3-4 λεπτά.
- Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα, να ενωθούν, προσθέτουμε τη φέτα, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον άνηθο.
- Προσθέτουμε το γάλα.
- Περιχύνουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια µε το μίγμα των αυγών.
- Με ένα πιρούνι ανακινούμε τα υλικά από έξω προς τα μέσα ώστε να ψηθεί σωστά.
- Ανακινούμε το τηγάνι από το χερούλι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σκεπάζουμε µε καπάκι.
- Αφήνουμε να ψηθεί για 5 λεπτά.
- Με προσοχή, την αναποδογυρίζουμε µε το καπάκι ή µε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3-4 λεπτά.
- Αδειάζουμε σε μια πιατέλα.
- Σερβίρουμε µε ντοµατοσαλάτα και φέτα.
Tips
- Το γάλα της δίνει υγρασία και την κάνει αφράτη.
- Δεν ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για να προλάβει να ψηθεί μέχρι μέσα.
- Με το βράσιμο της πατάτας, αποφεύγουμε να τραβήξουν-ρουφήξουν λάδι.