Μπακλαβάς

Μπακλαβάς με τραγανά φύλλα, φυστίκη Αιγίνης και φίνο σιρόπι. Εύκολη, σπιτική συνταγή με αυθεντική γεύση.

Εύκολη
1:50

30 μερίδες

20 λεπτά

1 ώρα και 30 λεπτά

μπακλαβασ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Video

Εκτέλεση

    1. Αλέθουμε πρώτα τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν πούδρα.
    2. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
    3. Χρησιμοποιούμε ένα ταψί διαστάσεων 35x27x5 εκ. και το αλείφουμε πολύ καλά με μαλακό βούτυρο.
    4. Στρώνουμε τη βάση με τα μισά φύλλα, απλώνοντάς τα το ένα πάνω στο άλλο.
    5. Ραντίζουμε κάθε φύλλο πεταχτά με λίγο λιωμένο βούτυρο ανάμεσά τους.
    6. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς.
    7. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα ένα-ένα και ραντίζοντάς τα πεταχτά με λιωμένο βούτυρο.
    8. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν.
    9. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για λίγο, ώστε να σφίξει και να κοπεί ευκολότερα.
    10. Χαράζουμε προσεκτικά σε μικρά κομμάτια (ρόμβους) με κοφτερό μαχαίρι και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο, χλιαρό βούτυρο. Ανακινούμε απαλά το ταψί, ώστε το βούτυρο να απλωθεί παντού.
    11. Ραντίζουμε ελαφρά την επιφάνεια με λίγο νερό, για να μην ανασηκωθούν οι γωνίες κατά το ψήσιμο.
    12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C, στις αντιστάσεις.
    13. Τοποθετούμε το ταψί στην τελευταία κάτω σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
    14. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά, ανασηκώνουμε προσεκτικά τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ροδίσει ομοιόμορφα μέχρι κάτω και όλες οι στρώσεις, πάνω και κάτω, να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

ΣΙΡΟΠΙ

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό.
  2. Ανακατεύουμε ελαφρά, μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να πάρει βράση.
  4. Από τη στιγμή που αρχίσει να κοχλάζει, μετράμε 3-5 λεπτά βρασμού.
  5. Στο τέλος προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Όταν ο μπακλαβάς είναι καυτός, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι.

Tips

  • Αν κάποιο φύλλο σπάσει, το χρησιμοποιούμε κανονικά στη στρώση.
Απόρρητο