Σαρδέλες ψητές στο φούρνο με λεμονάτες πατάτες. Ένα οικονομικό, εύκολο και πεντανόστιμο φαγητό με απλά υλικά. Πλούσιο σε γεύση και Ω3 λιπαρά, ιδανικό για...

Σαρδέλες ψητές στο φούρνο με λεμονάτες πατάτες. Ένα οικονομικό, εύκολο και πεντανόστιμο φαγητό με απλά υλικά. Πλούσιο σε γεύση και Ω3 λιπαρά, ιδανικό για μια ισορροπημένη διατροφή. Το καλοκαίρι τρίβουμε στο ταψί και μια φρέσκια ντομάτα.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
581

Για τις σαρδέλες στο φούρνο με πατάτες

  • 8 μέτριες πατάτες
  • 1 kg σαρδέλες ή γαύρος
  • 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 4-5 σκελ. σκόρδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 440 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε κυδωνάτες.

Τις τοποθετούμε σε μικρό ταψί να είναι στρυμωγμένες.

Ρίχνουμε στο ταψί και το σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά ν’ αναμειχθούν όλα τα υλικά για τις σαρδέλες στο φούρνο.

Συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη μέση της πατάτας (περίπου 1 ποτήρι).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και σε αέρα για 40΄ μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν τρυπήσουμε τις πατάτες με πιρούνι και δούμε ότι μαλάκωσαν, τότε τοποθετούμε τις σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη, σε στρώση πάνω στις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 15΄.

Αν θέλετε πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

Σερβίρονται ζεστές με πατάτες και την υπέροχη σάλτσα τους.

Οι ψητές σαρδέλες είναι από τα ωραιότερα φρέσκα ψάρια. Από τα πιο οικονομικά, τα πιο υγιεινά και φουλ σε Ω3 λιπαρά.

Δες και μια ακόμα αγαπημένη συνταγή για πικάντικες σαρδέλες.

Πώς καθαρίζω σαρδέλες

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις σαρδέλες, με μαχαίρι κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε με απότομη κίνηση για να φύγουν και τα εντόσθια.

Ελαφρά ξύνουμε το δέρμα να φύγουν τα λέπια.

Πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να γίνουν οι πατάτες.

Βίντεο

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Γεύμα με υψηλή θρεπτική αξία, ιδανικό για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Οι σαρδέλες αποτελούν ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα που αποδεδειγμένα σχετίζονται με την καλή υγεία της καρδιάς. Παράλληλα αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης D και Β12. Συνδυάζοντας τα με πατάτα, έχουμε ένα απόλυτα ολοκληρωμένο γεύμα και συνοδεύοντας το με μία χωριάτικη σαλάτα έχουμε ένα ιδανικό, μεσογειακό καλοκαιρινό γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται