Τα εσπεριδοειδή φρούτα είναι τα πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γλυκολέμονα, περγαμόντα, κουμκουάτ, γκρέιπφρουτ, μοσχολέμονα, νεράτζια κίτρα, φράπες. Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν πολύ σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα παράλια μέρη και νησιά. Μεγάλες φυτείες εσπεριδοειδών υπάρχουν στην Άρτα, το Βόλο, Αττική, Άργος, Εύβοια και στα νησιά του Αιγαίου. Το κλίμα που τα ευνοεί είναι το ζεστό, με κάποια υγρασία και το παραθαλάσσιο. Επιλέγετε τα εσπεριδοειδή ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να τους κάνετε.
- Τρόπος επιλογής για εσπεριδοειδή
Αν χρειάζεστε εσπεριδοειδή φρούτα, πορτοκάλια ή λεμόνια για χυμό, θα επιλέξετε λεπτόφλουδα φρούτα που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χυμού. Αν επιθυμείτε να απολαύσετε τα πορτοκάλια σαν φρούτο, ή χρειάζεστε ξύσμα, επιλέξτε χοντρόφλουδα, όπου καθαρίζονται ευκολότερα. Επίσης, κατά την επιλογή τους, αν βρείτε φρούτα που ακόμα έχουν πάνω το κοτσάνι τους προτιμήστε τα, μιας και είναι δείγμα μικρότερης επεξεργασίας κατά την διαλογή και ωρίμανσή τους.
- Τρόπος καθαρισμού
Με το χέρι ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρέστε τη φλούδα. Πολύ εύκολα η φλούδα αφαιρείται αν αφαιρέσετε με το μαχαίρι τα “καπάκια” πάνω και κάτω και χαράξετε την υπόλοιπη επιφάνεια του φρούτου κάθετα σε λωρίδες και μετά με το χέρι τραβήξετε απαλά.
- Τρόπος διατήρησης
Λεμόνια, πορτοκάλια και συγγενή εσπεριδοειδή φρούτα, θέλουν τον αέρα τους! Ιδεώδες μέρος αυτή την εποχή, είναι το μπαλκόνι, καθώς χρειάζονται φρέσκο αέρα και σχετικά κρύο περιβάλλον. Αν τα αποθηκεύσουμε σε οποιοδήποτε αεροστεγές δοχείο, θα αρχίσουν γρήγορα να μουχλιάζουν και να χαλάνε. Επίσης καλό είναι αν έχετε μεγάλη ποσότητα να τα ανακατεύετε τακτικά μέσα στο κουτί ή το τελάρο που τα έχετε μέχρι να τα καταναλώσετε.
- Tρόπος στυψίματος
Αφού τα κόψετε στη μέση, με τη βοήθεια του στίφτη αφαιρείτε όλον τον πλούσιο χυμό.