Πίσω

Η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή λέγεται Juicing, του Αναστάσιου Παπαλαζάρου

Τα φρούτα και τα λαχανικά συμπληρώνουν την υγιεινή διατροφή μας σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών, αφού αποτελούν μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, βιταμινών, μετάλλων, νερού, φυτικών ινών και φυτοσυστατικών/αντιοξειδωτικών σημαντικών για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του σώματός μας.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα από τη μελέτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Διατροφής των Η.Π.Α., φαίνεται ότι η ένταξη των 100% φυσικών χυμών φρούτων σε μια ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία συνεισφέρει στη βελτιωμένη ποιότητα διατροφής τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά. Μάλιστα, τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι οι ενήλικοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λίγο λιγότερο από ένα ποτήρι 100% φυσικού χυμού πορτοκαλιού καθημερινά είχαν, πέρα από καλύτερη ποιότητα διατροφής, βελτιωμένη θρεπτική επάρκεια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο, αυξημένη συνολική πρόσληψη φρούτων (από χυμούς και ολόκληρα φρούτα) και μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν κατανάλωναν χυμό. Επιπλέον, με βάση αποτελέσματα της ίδιας μελέτης, οι ενήλικοι φάνηκε να έχουν 21% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι!

Η συμβολή των χυμών στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας

Με τον υδράργυρο να έχει ήδη φτάσει στα ύψη, η ανάγκη του οργανισμού μας για επαρκή ενυδάτωση είναι πιο αυξημένη από ποτέ, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες που οι θερμοκρασίες δοκιμάζουν τις αντοχές μας ή όταν παράλληλα πραγματοποιούμε κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η επαρκής ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές είναι περίπου 2,5 λίτρα για τους άνδρες και 2 λίτρα για τις γυναίκες. Ποιες είναι όμως αυτές οι πηγές; Οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν περίπου το 20-30% των ημερήσιων αναγκών τους σε νερό από τα στερεά τρόφιμα (κυρίως από τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι), ενώ το υπόλοιπο 70-80% το προσλαμβάνουν όχι μόνο από το νερό αλλά και από διάφορα μη αλκοολούχα ροφήματα. Εκτός από την κατανάλωση νερού, λοιπόν, που είναι σημαντικό να κυριαρχεί μέσα στην ημέρα σας, μπορείτε να καταναλώνετε light αναψυκτικά, γάλα, αφεψήματα ή χυμό φρούτων και λαχανικών, ώστε να πετύχετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών.

Δώστε προσοχή!

Όπως όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα, έτσι και τα φρούτα και τα λαχανικά, και συνεπώς και οι χυμοί τους, εκτός από σημαντικές ποσότητες νερού, παρέχουν ταυτόχρονα στον οργανισμό και θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές οφείλονται στους υδατάνθρακες που περιέχουν και θα πρέπει να συνυπολογίζονται στη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη. Άρα, λοιπόν, δεν έχετε παρά να εντάξετε τους χυμούς στην καθημερινότητά σας με μέτρο, φροντίζοντας παράλληλα ο τρόπος ζωής σας συνολικά να είναι ισορροπημένος και η διατροφή σας να χαρακτηρίζεται από ποικιλία και συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων.

Έξυπνοι τρόποι για να «απογειώνετε» τους χυμούς σας!

Για να επωφελείστε ακόμα περισσότερο από τους χυμούς και τα smoothies που επιλέγετε, μπορείτε να προσθέτετε, πέρα από φρούτα και λαχανικά, υπερτροφέs όπως σπόρους chia ή βιολογική ρίζα μάκα ή τζίντζερ, καθένα από τα οποία προσφέρει διαφορετικά και πολύτιμα οφέλη για την υγεία μας. Επιπλέον, για να βελτιώνετε την υφή και τη γεύση τους και να αυξάνετε την πρόσληψη ασβεστίου, μπορείτε να χρησιμοποιείτε γάλα ή γιαούρτι (επιλέγετε χαμηλό σε λιπαρά για λιγότερες θερμίδες), ενώ αν επιθυμείτε συγκεκριμένη γλυκύτητα στο ρόφημά σας, μπορείτε να προσθέτετε μέλι ή σιρόπι αγαύης ή ακόμη και κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, όπως το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, ώστε να αποφεύγετε τελείως τις θερμίδες από τη γλυκαντική σας ύλη.

Χυμοί και smoothies: Οι ωραιότερες συνταγές

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο γευστικές και δυναμωτικές συνταγές χυμών και smoothies που αξίζει να δοκιμάσετε. Καλή απόλαυση και να είστε βέβαιοι ότι θα ανταμειφθείτε με ενέργεια, καθαρότερο δέρμα, ελκυστικότερη σιλουέτα και ευεξία!
Καλοκαιρινό smoothie με φρούτα, Smoothie λαχανικών με φρούτα, Smoothie αποτοξίνωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται