Πίσω

Το σνίτσελ και όλα τα μυστικά του

Σνίτσελ ή αλλιώς πανέ, νόστιμο, ζουμερό και τραγανό, με σωστό πανάρισμα και με όλα τα μυστικά του, για απόλαυση χωρίς τέλος.

Μια συνταγή που όλοι αγαπάμε. Υπάρχουν δύο τρόποι μαγειρέματος. Νόστιμο σνίτσελ τηγανιτό ή πιο ελαφρύ στο φούρνο, ζουμερό μέσα και από έξω τραγανό με ρόδινη κρούστα. Το κρέας μπορεί να είναι μοσχαρίσιο, χοιρινό ή κοτόπουλο. Μαγειρεύεται γρήγορα, είναι πεντανόστιμο και μπορείς να το έχεις έτοιμο στην κατάψυξη με το πανάρισμα του, για τις μέρες που δεν έχεις χρόνο για μαγείρεμα.

Η προέλευση του σνίτσελ
Οι συνταγές Wiener schnitzel και German schnitzel είναι πάνω κάτω ίδιες. Το μεν Wiener schnitzel προέρχεται από την Αυστρία και συγκεκριμένα την πόλη της Βιένης και γίνεται με μοσχάρι και τέλειο πανάρισμα.

Το δε German schnitzel γίνεται με χοιρινό και σωστό πανάρισμα. Οι διαφορές τους είναι μικρές και η νοστιμιά τους είναι μεγάλη.

Ψήσιμο και τρόποι μαγειρέματος του σνίτσελ

Μπορείτε να το φτιάξετε στο τηγάνι ή στο φούρνο.

Σνίτσελ στο τηγάνι
Στο μεν τηγάνι, δεν χρειάζεται πολύ λάδι, δεν χρειάζεται δηλαδή βαθύ τηγάνισμα. Το λάδι στο τηγάνι πρέπει να καλύπτει το μισό πάχος του σνίτσελ. Και πρέπει η θερμοκρασία να είναι μέτρια προς δυνατή, για να βγει ζουμερό μέσα, τραγανό εξωτερικά και σωστά ψημένο, χωρίς να τραβήξει πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Ο χρόνος τηγανίσματος είναι περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Να ροδίσει με ωραία κρούστα αλλά να προλάβει να ψηθεί και εσωτερικά.

Σνίτσελ στο φούρνο
Το ψήσιμο στο φούρνο είναι πιο απλή διαδικασία, αρκεί να έχετε προθερμάνει σωστά το φούρνο σας ώστε να κάνει τραγανή κρούστα. Ο χρόνος ψησίματος στο φούρνο είναι γύρω στα 15′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα στην μεσαία σχάρα. Να ροδίσει γύρω γύρω και μέσα να ψηθεί αλλά να κρατηθεί ζουμερό.

Μυστικά για τέλειο σνίτσελ μοσχαρίσιο, χοιρινό ή κοτόπουλο
Εκτός από το σωστό πανάρισμα, πρέπει να προσέξεις και το πάχος του. Το σωστό πάχος για μια φέτα σνίτσελ είναι ανάμεσα σε 0,5 και 1 εκατοστό αλλιώς δεν είναι σνίτσελ.

Το καλό χτύπημα με βαρύ αντικείμενο, θα κάνει το κρέας τρυφερό και θα το φέρει στο επιθυμητό πάχος. Μπορείτε να χτυπήσετε το κρέας για να πλατύνει και να γίνει λεπτό μέσα σε μια σακούλα τροφίμων ή ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες.

Μυστικά για το σωστό πανάρισμα

Το κρέας πρέπει να είναι στεγνό.

Πανάρισμα κάνουμε με ό,τι μας αρέσει: αλεύρι, ψωμί, δημητριακά, φρυγανιά, πανάρισμα με αυγό ή χωρίς αυγό, με βρώμη, με παρμεζάνα κλπ.

Για να πετύχετε όμως το τέλειο πανάρισμα και να γίνει τραγανό, μία είναι η μέθοδος.

Πρώτα το αλευρώνουμε, σε αλεύρι που μπορεί αν θέλουμε να περιέχει μπαχαρικά ή βότανα.

Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι, βουτάμε το παναρισμένο σνίτσελ σε χτυπημένο αυγό και αφού στραγγίσει ελαφρά το περιττό αυγό, το πανάρουμε σε ψωμί (ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί ψιλοτριμμένα).

Εναλλακτικά, το τελευταίο πανάρισμα μπορεί να είναι με φρυγανιά, βρώμη, δημητριακά και μίξη αυτών με παρμεζάνα.

Πάντα όμως, όπως και να πανάρεις το σνίτσελ, πρέπει αφού το τηγανίσεις να το αφήσεις για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι.

Ξεπάγωμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Το σνίτσελ, αφού το πανάρεις και το ετοιμάσεις, μπορείς να το διατηρήσεις καλά σκεπασμένο στην κατάψυξη για αρκετό καιρό. Αυτό θα γίνει αφού σιγουρευτείς ότι το κρέας ή το κοτόπουλο που χρησιμοποίησες ήταν φρέσκο και όχι κατεψυγμένο. Απαγορεύεται ένα κατεψυγμένο κρέας αφού ξεπαγώσει να μπει ξανά στην κατάψυξη.

Με τι να συνοδεύσω το σνίτσελ;
Το σνίτσελ μπορείς να το συνοδεύσεις με πολλά και διάφορα, όπως πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανητές, πατάτες αλά κρεμ, μανιτάρια ψητά η αλά κρεμ, ψητά λαχανικά, κους κους, σαλάτα εποχής, coleslaw, σάλτσα μαγιονέζα ή σάλτσα ντομάτας. Για να πάρεις περισσότερες ιδέες, δες εδώ συνταγές για υπέροχα συνοδευτικά.

Αν αποφασίσεις να το συνοδεύσεις με πουρέ, διάβασε παρακάτω όλα τα μυστικά για γίνει βελούδινος και τέλειος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται