Πίσω

Το Thanksgiving των Ελλήνων της διασποράς

Σχεδόν 3 εκατομμύρια ομοεθνείς μας ζουν στην Αμερική και παρόλο που βρίσκονται μακριά από τη χώρα μας, η καρδιά τους χτυπάει ελληνικά. Εκτός από τις δικές μας ελληνικές γιορτές, παραδόσεις και έθιμα που κρατάνε ευλαβικά, υπάρχουν και κάποιες άλλες γιορτές που έχουν υιοθέτησει. Μια από αυτές είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), η οποία είναι μια παραδοσιακή γιορτή που εορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Ανήκει στην κατηγορία των γιορτών της σοδειάς και με αυτή απονέμονται ευχαριστίες προς το «Δημιουργό» για τα αγαθά που αποκομίστηκαν στο τέλος της σοδειάς.

Η γιορτή αυτή αποκαλείται και “Ημέρα της Γαλοπούλας” (Turkey Day), διότι σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου που κρατάει ως την Πρωτοχρονιά.

Στις ΗΠΑ η γιορτή των Ευχαριστιών δεν συνδέεται με θρησκευτικές εκδηλώσεις ούτε έχει συνδεθεί με συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τη γιορτάζουν οικογενειακά ή με φίλους που καλούν στο σπίτι. Και επειδή οι Έλληνες έχουμε πολύ ισχυρό το δεσμό της οικογένειας αλλά και φημιζόμαστε για τη φιλοξενία μας και τα τραπεζώματά μας, είναι μια γιορτή που μας ταιριάζει πολύ! Έτσι, οι Έλληνες της Αμερικής τη γιορτάζουν με μεγάλη ευχαρίστηση!

Ας δούμε τι καλούδια φτιάχνουν και σερβίρουν στα τραπέζια τους, την Ημέρα των Ευχαριστιών!

Το μενού της Ημέρας των Ευχαριστιών

Πρώτα από όλα, αυτό που ξέρουμε όλοι, ο πρωταγωνιστής κάθε τραπεζιού, είναι η γεμιστή γαλοπούλα η οποία έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια και στα δικά μας Χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Και θα ήμασταν άδικοι αν δεν παραδεχόμασταν ότι μαζί με τη γαλοπούλα πολύ σημαντική είναι και η γέμιση, που πολλοί τη φτιάχνουν ξεχωριστά και όχι μέσα στο πουλερικό, όπως και η σάλτσα (Gravy).

Επίσης, αν και λιγότερο δημοφιλές, στο μενού της Ημέρας των Ευχαριστιών είναι και το χοιρινό σαν κύριο πιάτο του τραπεζιού.

Σαν συνοδευτικά το μενού έχει πολλά και ωραία πράγματα! Σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν τη γλυκοπατάτα σε κάποιο πιάτο. Επίσης ένας ωραίος πουρές πατάτας, πάντα βρίσκεται δίπλα στη γαλοπούλα. Πάρα πολύ χρησιμοποιούν το κράνμπερι, είτε σε κάποια παρασκευή, είτε απλά ζελέ, ή πάστα σαν γαρνιτούρα.

Η cranberry sauce με τη χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση και το κατακόκκινο χρώμα, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα στο τραπέζι του Thanksgiving. Συνοδεύει τέλεια τη γεμιστή γαλοπούλα αλλά και τα υπόλοιπα πιάτα.

Τα ζεστά λαχανικά, απλά αλλά και ογκρατέν είναι must. Αλλά και τα λαχανάκια Βρυξελλών δε λείπουν από κανένα τραπέζι.

Επίσης, μια πιατέλα με ρύζι αλλά και κάποια συνταγή με κολοκύθα σερβίρονται επίσης στο γιορτινό τραπέζι την ημέρα των Ευχαριστιών.

Και η λίστα συνεχίζεται και είναι πολύ μεγάλη! Τα σπαράγγια, τα string beans, τα marshmallows, συνήθως εμφανίζονται ποικιλοτρόπως μαγειρεμένα εκείνη την ημέρα.

Και όλες αυτές οι συνταγές είναι κατά το αμερικάνικο έθιμο. Στα τραπέζια των Ελλήνων εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και πίτες με φύλλο ή χωρίς, κυρίως χορτόπιτες, σούπες λαχανικών αλλά και χωριάτικη σαλάτα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται