Τα μυστικά για τις πιο λαχταριστές πίτες

Όλοι αγαπάμε τις παραδοσιακές πίτες, διαβάστε αυτά τα πολύτιμα μυστικά και φτιάξτε τις πιο νόστιμες πίτες με τυρί η με χορταρικά.
Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες παραλλαγές υλικών για τη γέμιση, ανάλογα με τα γούστα σας και αυτά που έχετε στο ψυγείο σας.

Η γέμιση που βάζετε σε μια πίτα είναι καλό να έχει κρυώσει πρώτα για να μη νοτίζουν τα φύλλα, εκτός κι αν πρόκειται να την ψήσετε την ίδια στιγμή. Για πίτες που πρόκειται να ψηθούν αργότερα και να μπουν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη πρέπει να είναι οπωσδήποτε κρύα η γέμιση.

Αν χρησιμοποιήσετε δικό σας σπιτικό χωριάτικο φύλλο, αφήστε τη ζύμη σας να ξεκουραστεί αρκετή ώρα, ώστε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και να γίνει ελαστική, χωρίς να μαζεύει το φύλλο στο άνοιγμα. Έτσι θα γίνει απαλή και εύπλαστη, δεν θα κολλάει στα χέρια και θα ανοίξουμε ωραία φύλλα, χωρίς δυσκολία.

Αν χρησιμοποιήσετε σφολιάτα, αφήστε τη να αποψυχθεί σωστά, γιατί αλλιώς θα κοπεί. Όταν φτιάχνετε πίτα με σφολιάτα, φροντίστε να είναι κρύα και η σφολιάτα και η γέμιση. Λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε βούτυρο, θα λιώσει και θα σας δυσκολέψει στο στρώσιμό της.

Ό,τι φύλλο κι αν χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να χαράξετε την επιφάνεια, ώστε οι υδρατμοί της γέμισης να βγαίνουν έξω και τα φύλλα σας να παραμένουν τραγανά.

Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, καλύτερα να ψήσετε τις πίτες σας (αυτές με τα φύλλα) για 30΄ στην κάτω αντίσταση και έπειτα να τον γυρνάτε στο “πάνω κάτω”, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας και να γίνει το φύλλο τραγανό.

Και βέβαια, μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει ποτέ να ψήνετε τις πίτες σε πυρίμαχα σκεύη, όπως και να προτιμάτε αυθεντική σκληρή φέτα για τις πίτες με τυρί – ποτέ μαλακή με υγρασία

Μυστικά για τις ανοιχτές πίτες

Στις ανοιχτές πίτες προσέχουμε να χρησιμοποιούμε μεγάλα ταψιά, ώστε η γέμιση να γίνεται ρηχή, για να μπορέσουμε να έχουμε τραγανό αποτέλεσμα.

Όταν προσθέτουμε αλεύρι σε μια ανοιχτή πίτα που δεν έχει φύλλο, δεν ανακατεύουμε ποτέ πού. Από τη στιγμή που μπαίνει το αλεύρι, κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα και η πίτα μας είναι έτοιμη. Όσο πιο πολύ ανακατεύουμε το αλεύρι στα υλικά μας τόσο πιο πολύ λαστιχένια υφή θα έχει η πίτα μας μετά το ψήσιμο.

Αφήνουμε τις πίτες να ψήνονται στο χρόνο που σας γράφω και ίσως και πέντε λεπτά παραπάνω, για να στεγνώνουν καλά τα υλικά, να παραμένει τραγανή η βάση και να κάνει ωραία κρούστα η επιφάνεια.

Όταν χρησιμοποιούμε λαχανικά σε ανοιχτές πίτες, καλό είναι να τα έχουμε αλατίσει από πριν, για να ιδρώσουν και να αποβάλουν την υγρασία τους. Έτσι η πίτα παραμένει τραγανή μέχρι το τέλος.

Αφήνουμε όλες τις ανοιχτές πίτες, αφού ψηθούν, να σταθούν για 10΄ στο πάγκο και μετά κόβουμε και σερβίρουμε.

Χρησιμοποιούμε όσο πιο φρέσκα υλικά μπορούμε. Όπως βλέπετε, τα υλικά είναι λίγα, γι’ αυτό πρέπει να είναι καλής ποιότητας ώστε να προκύψει γευστικό αποτέλεσμα.

Οι ανοιχτές πίτες είναι καλό να σερβίρονται χλιαρές, αλλά και κρύες είναι πεντανόστιμες.

Θέλω να κάνετε στην κουζίνα σας τα καλύτερα μαγειρέματα, γι’ αυτό διαβάστε και μυστικά για τις καλύτερες πίτες της ζωής σας, με χωριάτικο φύλλο.

https://www.argiro.gr/2019/02/ta-mustika-gia-tis-pio-laxtaristes-pites/