10 τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Είναι εύκολο και πολύ σύνηθες να το ρίχνουμε λίγο έξω με το φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε άβολα και λίγο ή πολύ όλοι μας αναζητάμε ένα σχετικά γρήγορο και εύκολο τρόπο να «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας από το πρήξιμο που μας άφησε το παραπανίσιο φαγητό.

Ένας υγιεινός και αποτελεσματικός τρόπος, είναι να εισάγουμε στο διαιτολόγιό μας για λίγες μέρες, παραπάνω αποτοξινωτικές τροφές προκειμένου να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποβάλει ό,τι περιττές ουσίες έχει συγκρατήσει.

Δείτε παρακάτω 10 από αυτές:

Φρούτα
Βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίσει από τις τοξίνες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και καλά σάκχαρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε και αυτό το φανταστικό smoothie αποτοξίνωσης.

Πράσινα λαχανικά
Λόλα, σπανάκι, σέσκουλα, ρόκα και άλλα φυλλώδη και φρέσκα λαχανικά θα δώσουν στον οργανισμό σας μια μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης η οποία θα καθαρίσει και θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας.

Λεμόνια, πορτοκάλια και λάιμ
Τα εσπεριδοειδή βοηθούν το σώμα να καθαρίσει από τις τοξίνες και την πεπτικό σύστημα με κάποιες ενζυματικές διεργασίες. Ο χυμός λεμονιού βοηθάει το συκώτι και τα νεφρά στις διαδικασίες καθαρισμού τους. Για να πετύχετε μέγιστη αποτοξίνωση, ξεκινήστε κάθε πρωί με ένα ζεστό ποτήρι νερό λεμόνι.

Σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα από τα καλύτερα αποτοξινωτικά τρόφιμα. Διεγείρει το ήπαρ στο να  παράγει ένζυμα αποτοξίνωσης τα οποία φιλτράρουν τοξικά κατάλοιπα από το πεπτικό σύστημα.

Μπρόκολο και τα φύτρα του
Τα φύτρα από το μπρόκολο έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν την ικανότητα να διεγείρουν ένζυμα αποτοξίνωσης σε κυτταρικό επίπεδο. Τα φύτρα είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικά από το ίδιο το λαχανικό.

Πράσινο τσάι
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε για τις ευεργετικές ιδιότητές του. Περιέχει επίσης έναν ειδικό τύπο αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κατεχίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν την ηπατική λειτουργία.

Ωμά λαχανικά
Είτε πίνοντάς τα σε χυμό ή τρώγοντάς τα ωμά, τα κρεμμύδια, τα καρότα, οι αγκινάρες, σπαράγγια, το μπρόκολο, το λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, τα τεύτλα, παρέχουν τα θεμέλια για μια υγιεινή διατροφή. Ο συνδυασμός αυτών των τροφών θα βοηθήσει στη διαδικασία αποτοξίνωσης.

Δείτε εδώ μια τέλεια συνταγή για σαλάτα με ωμά λαχανιά και υπέροχο dressing.

Ξηροί καρποί και σπόροι
Βάλτε τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας. Ο σπόρος λιναριού, οι σπόροι κολοκύθας, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, σουσάμι, σπόροι chia και ηλιόσποροι είναι όλα άριστες επιλογές.

Δείτε τη συνταγή μου για το πιο εύκολο πολύσπορο ψωμί εδώ και μια εύκολη συνταγή για υγιεινά πολύσπορα κριτσίνια εδώ.

Έλαια με Ω-3
Το ελαιόλαδο, το σιτέλαιο και κυρίως το λινέλαιο, είναι πλούσια στα καλά λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση λιπαίνοντας τα εντερικά τοιχώματα. Έτσι αποτρέπονται τις τοξίνες να απορροφηθούν από αυτό και αποβάλλονται από το σώμα.

Νερό
Πιείτε πολύ νερό να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας και να αποβάλετε τις περιττές ουσίες.

Δείτε και την παρακάτω συνταγή για αντιοξειδωτική σαλάτα με κόκκινο λάχανο.

https://www.argiro.gr/2019/04/10-trofes-ischyri-antiokseidotiki-drasi/