Πίσω

Τα 5 vegan trends του 2021

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες του 2021 και ελπίζοντας να είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο έτος, εντοπίσαμε κάποιες εξελίξεις σχετικά με τη γαστρονομία που φαίνεται πως θα μας ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια όλου του νέου έτους.

Η χρονιά που θα μιλάμε συνέχεια για τη vegan διατροφή

Ένα από τα trend στο φαγητό για το 2021 είναι η στροφή στη vegan διατροφή. Αυτό φυσικά δεν είναι μία νέα τάση που θα ακολουθήσουμε για πρώτη φορά το νέο έτος αλλά αναμφίβολα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει πολύ πιο έντονα μέσα στη χρονιά. Αν μάλιστα το παρατηρήσατε και εσείς, στα social media κυκλοφορεί το hashtag Veganuary, ενώνοντας ουσιαστικά τις δύο λέξεις Vegan και January. Είναι μία ενέργεια που έχει ξεκινήσει το 2014 από μία βρετανική Μ.Κ.Ο. και στόχο έχει, αμέσως μετά τις γιορτές και τις διατροφικές ατασθαλίες των ημερών να ενθαρρύνει και να μυήσει τον κόσμο στη vegan διατροφή και για λόγους αποτοξίνωσης από το κρέας αλλά και για να μάθουν περισσότερα για τη διατροφική αυτή τάση.

Μερικά από τα vegan food trends 2021 που θα κυριαρχήσουν φέτος είναι:

Vegan διατροφή και κλιματική αλλαγή

Ίσως τα δύο πιο καυτά θέματα της χρονιάς που προηγήθηκε ήταν η πανδημία COVID 19 αλλά και η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ένας πολύ απλός και πετυχημένος τρόπος για να βοηθήσει κανείς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι να στραφεί στη vegan διατροφή. Συγκεκριμένα, το 2020 σημειώθηκε τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος για τα vegan τρόφιμα, ενώ το 2021 θα δούμε αναμφίβολα μία ακόμη μεγαλύτερη ανοδική τάση.

Vegan menu εστιατορίων και fast food

Όσα από τα εστιατόρια ή τις αλυσίδες fast food επέλεξαν να εντάξουν vegan επιλογές στο μενού τους, είδαν μία πολύ σημαντική αύξηση εσόδων καθώς ο κόσμος πλέον στρέφεται σε επιλογές που δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση το ζωικό βασίλειο. Κάπως έτσι, ιδιαίτερα μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φάνηκε πως ο κόσμος αγάπησε ιδιαίτερα γεύσεις όπως είναι το vegan burger, το χούμους, το vegan γάλα αλλά και όλα τα υπόλοιπα υποκατάστατα του κρέατος και των παράγωγών του όπως το vegan σουβλάκι και η vegan μαγιονέζα.

Vegan κρέας και vegan ψάρια

Ακόμα και αν δεν έχεις ακουστά τι είναι το Vegan κρέας και πώς μπορεί να συνυπάρξουν αυτές οι αντιφατικές έννοιες, ερχόμαστε εμείς να σε ενημερώσουμε πως τα τελευταία πολύ πρόσφατα χρόνια, έχουν γεννηθεί οι έννοιες όπως το vegan ψάρι (vegan τόνος κ.τ.λ.) αλλά και το vegan κρέας. Είναι απλά γευστικές παραλλαγές που μας δίνουν την αίσθηση πως τρώμε κρέας ή ψάρι, αλλά στην ουσία είναι φτιαγμένα από μανιτάρια ή οτιδήποτε άλλο Vegan.

Vegan κρασί

Ναι! Καλά διαβάσατε. Αλλά σίγουρα θα αναρωτιέστε για ποιο λόγο δεν θεωρείται προϊόν vegan το κρασί, αφού κατά κύριο λόγο παράγεται από σταφύλια. Η απάντηση θέλει το vegan κρασί να φτιάχνεται από οργανικά και βιολογικά σταφύλια, χωρίς τις προσθήκες της ζάχαρης, των τεχνητών χρωμάτων ή των συμπυκνωμάτων. Όταν τα δείτε λοιπόν στις κάβες ποτών αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ το τρέχον έτος, μην σας κάνει εντύπωση γιατί και αυτά είναι μία τάση για το 2021.

Vegan φούρνοι

Αν περπατώντας ανάμεσα στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ με τα φουρνιστά βλέπετε vegan κρουασάν, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει το 2021, όπου όπως φαίνεται θα είναι πιο ανοδική η τάση παραγωγής των vegan φουρνιστών όπως είναι τα κεκάκια πορτοκαλιού, τα κέικ χωρίς γαλακτοκομικά, τα muffin με ελιές και αλεύρι ολικής άλεσης , τα vegan τσουρέκια κ.α. Ίσως μάλιστα θα είναι η χρονιά παράδεισος για τους λάτρεις των vegan υδατανθράκων.

Μην ξεχνάτε:

Διαχειριστείτε τα απόβλητα του πλανήτη ξεκινώντας μέσα από το ίδιο σας το σπίτι. Αξιοποιήστε με σεβασμό την πρώτη ύλη που αγοράζετε ώστε να την συντηρήσετε σωστά και να καταλήξει στο τραπέζι σας και όχι στον κάδο των απορριμμάτων.

Μάθε πώς να συντηρείς σωστά τα προϊόντα που αγοράζεις εδώ γιατί όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και όλα κάνουν τον κύκλο τους. Η μία ενέργεια βοηθάει την άλλη και όλες μαζί έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξουμε στάση απέναντι στην τροφή μας, στο περιβάλλον και στον πλανήτη.

Και μην ξεχνάμε την vegan αντιμετώπιση της καθημερινότητας όσον αφορά τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε, τα καθαριστικά και τα απορρυπαντικά καθώς επίσης και τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης που θεωρείται αυτονόητο για όσους ακολουθούν το veganισμό.

Ο veganισμός δεν είναι μόνο στάση διατροφής αλλά και στάση ζωής και με τον τρόπο αυτόν προστατεύουμε το ζωικό βασίλειο, τον πλανήτη και το μέλλον των παιδιών μας.

Αξιοποιήστε κάθε περίσσευμα φαγητού ώστε να δημιουργήσετε νέες λαχταριστές συνταγές και έτσι με ό,τι σας περίσσεψε  δημιουργήστε μία νέα συνταγή για να έχουμε zero food waste.

Ξεκινώντας ο καθένας μας μέσα από το ίδιο του το σπίτι, σιγά σιγά αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και όπως του αρμόζει το μεγάλο μας σπίτι, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται