Εκτέλεση
Για τα Μάφινς με ελιές και αλεύρι ολικής άλεσης, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε άλλο μπολ.
Διαλύουμε με κουτάλι τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι. Προσοχή, γιατί το μείγμα φουσκώνει και χύνεται!
Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε με σύρμα.
Ρίχνουμε το μισό αλεύρι στα υγρά και ανακατεύουμε να γίνει χυλός.
Προσθέτουμε τις ελιές, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (κρατάμε 2 κ.σ. αλεύρι, δεν το βάζουμε όλο).
Ισομοιράζουμε το μείγμα σε 12 φόρμες για μάφινς.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά, περίπου 20-25 λεπτά.
Τα αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά στη φόρμα και έπειτα τα ξεφορμάρουμε.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ιδανικό αλμυρό σνακ για το γραφείο. Μην σας τρομάζει η υψηλή περιεκτικότητα του σε λιπαρά, καθώς αυτά προέρχονται από τα θρεπτικότατα ελαιόλαδο κι ελιές. Συνεπώς μας δίνει τα ωφέλιμα για την υγεία μας μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και την πολυφαινόλη (σε αυτή οφείλεται η χαρακτηριστική πικρή γεύση της ελιάς) ελευρωπαίνη, που πολυάρθιμες μελέτες την έχουν συσχετίσει με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντικαρκινικες, καρδιοπροστατευικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.