Αλμυρή κρέπα και θερμίδες

Όταν υπάρχει η αλμυρή κρέπα γιατί να παραγγείλεις απ’ έξω σουβλάκι ή μπέργκερ; Σίγουρα οι θερμίδες θα είναι λιγότερες ειδικά αν προσέξεις με τι υλικά θα την γεμίσεις καθώς από το φύλλο κρέπας οι θερμίδες που λαμβάνουμε δεν είναι πολλές. Πάντα το σπιτικό φαγητό λένε είναι και πιο υγιεινό, δεν σημαίνει όμως ότι θα έχει και λιγότερες θερμίδες. Για μια κρέπα αλμυρή, όπως είναι οι κρέπες με κοτόπουλο και μανιτάρια, υπάρχει ο κίνδυνος να λάβουμε υπερβολικά πολλές ανάλογα με το τι υλικά θα προσθέσουμε. Αν βαρέθηκες να ακούς για θερμίδες, επέλεξε την κρέπα που σ’ αρέσει και δοκίμασε να κάνεις την υγιεινή εκδοχή της.

Αλμυρή Κρέπα και θερμίδες

Είτε φτιάξουμε γλυκιά είτε αλμυρή οι θερμίδες από τη ζύμη της είναι οι ίδιες. Οι διαφορές στη θερμιδική αξία μιας κρέπας έγκειται στη γέμισή της. Ας βρούμε τις θερμίδες για τις αγαπημένες κρέπες:

Πόσες είναι για το φύλλο κρέπας οι θερμίδες;

Συνήθως η ζύμη για κρέπες έχει περίπου 240 θερμίδες ανά μερίδα.

Φύλλο κρέπας θερμίδες (27γρ): 62

Φύλλο κρέπας θερμίδες (100γρ): 250

Όταν τη  γεμίσουμε όμως με υλικά πλούσια σε λιπαρά και γεμάτα θερμίδες τότε η κρέπα θα φτάσει να έχει υπερβολικά υψηλή θερμιδική αξία.

Πόσες είναι οι θερμίδες για μια αλμυρή κρέπα;

Η κρέπα αναλόγως με τι υλικά θα την συνοδεύσουμε θα έχει και τις ανάλογες θερμίδες. Η light εκδοχή μιας αλμυρής κρέπας ξεκινάει περίπου από τις 270 θερμίδες και μπορεί να φτάσει έως και τις 900. Τα αλλαντικά, όπως ζαμπόν και μπέικον, τα τυριά, οι πατάτες και οι σως, όπως μαγιονέζα, είναι υλικά που φτιάχνουν μια θερμιδική βόμβα στο πιάτο μας.

Η κλασική και απλή αλμυρή κρέπα είναι με γαλοπούλα και τυρί. Αυτή έχει περίπου 270 θερμίδες κάτι λιγότερες από μία κλασική γλυκιά.

Σε κάθε περίπτωση όταν είναι σπιτική και διαλέγουμε εμείς τα υλικά της μπορούμε να επιλέξουμε υλικά πιο χαμηλά σε λιπαρά και φυσικά να την εμπλουτίσουμε με λαχανικά και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Προτάσεις για αλμυρή κρέπα

Για την παρασκευή της αγαπημένης σας αλμυρής κρέπας ο αυτοσχεδιασμός είναι επιτρεπτός και οι συνδυασμοί άπειροι. Μπορείτε να φτιάξετε κρέπες με λαχανικά, ψάρι, κρέας ή χοροφαγικές. Πάρτε ιδέες και φτιάξτε την αγαπημένη σας:

Ενδεικτικά αναφέραμε κάποιες ιδέες, εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας αγαπημένους συνδυασμούς χωρίς να υπερβάλετε. Δεν υπάρχει λόγος να τις φοβάστε όταν χρησιμοποιείται υγιεινά και θρεπτικά υλικά.

https://www.argiro.gr/2021/08/almyri-krepa-kai-thermides/