Πίσω

Πατατοσαλάτα και οι θερμίδες της

Πατατοσαλάτα θερμίδες

Όλοι μας λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας βρίσκουμε δικαιολογίες να μην μαγειρέψουμε και ψάχνουμε γρήγορες και εύκολες λύσεις για το γεύμα μας. Συνήθως καταφεύγουμε σε σαλάτες που είναι χορταστικές και μας γεμίζουν ενέργεια, όπως και οι πατατοσαλάτες. Η καλύτερη σαλάτα που θα σε χόρταινε και θα την απολάμβανες μέχρι και την τελευταία πιρουνιά είναι η πατατοσαλάτα. Ειδικά, όταν ακούσεις και για την “πατατοσαλάτα θερμίδες” σίγουρα θα γίνει το γρήγορο και εύκολο γεύμα σου. Για την πατατοσαλάτα παραδοσιακή θα έχεις ακούσει, ωστόσο υπάρχουν εξίσου πεντανόστιμες παραλλαγές της.

Γίνεται μεγάλη κουβέντα γύρω από το θέμα “πατατοσαλάτα θερμίδες”. Οι πατατοσαλάτες που μπορεί κάποιος να βρει ποικίλουν ως προς τη σως που έχουν αλλά και από την ίδια την πατάτα καθώς υπάρχει και η πατατοσαλάτα με γλυκοπατάτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαφέρουν κι ως προς το θερμιδικό περιεχόμενο. 

Οι πατατοσαλάτες συγκαταλέγονται στις τροφές που δεν έχουν πολλές θερμίδες αν και είναι πολύ χορταστικές. Ωστόσο, η ποσότητα λαδιού που θα προσθέσουμε, αν βάλουμε μαγιονέζα ή μουστάρδα ή αν προσθέσουμε αυγά σίγουρα θα αυξήσουν για την πατατοσαλάτα τις θερμίδες της. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Πατατοσαλάτα θερμίδες (100γρ): 143

Ελάχιστο λάδι (200γρ): 152

3 κ.σ. μαγιονέζα (μία μερίδα): 180

Με αυγά (100γρ): 157

Στην περίπτωση που φτιάξουμε πατατοσαλάτα με γλυκοπατάτα τις παραπάνω εκδοχές, οι θερμίδες που θα λάβουμε δεν θα έχουν μεγάλες διαφορές από το αν παρασκευάζουμε την πατατοσαλάτα με την γνωστή πατάτα καθώς αυτά τα δύο λαχανικά δεν έχουν μεγάλη διαφορά στις θερμίδες τους. 

Διατροφική αξία πατατοσαλάτας

Τα κύρια συστατικά για μια πατατοσαλάτα παραδοσιακή είναι η πατάτα, το ελαιόλαδο κι αν υπάρχει μαγιονέζα ή αυγά. Τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι λαχανικά και μυρωδικά, γνωστά για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, αλλά βρίσκονται σε πολύ μικρότερη αναλογία.

Πατάτα: είναι πλούσια σε υδατάνθρακες με τη μορφή αμύλου απαραίτητοι για να μας δώσουν ενέργεια στον οργανισμό μας. Περιέχει λιγότερα ποσοστά πρωτεΐνης αλλά όταν συνδυάζεται με υψηλά πρωτεϊνικά τρόφιμα αποδίδει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Οι περιεχόμενες φυτικές ίνες, που βρίσκονται κυρίως στη φλούδα, συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ενώ βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, διαθέτει βιταμίνες C, μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο που είναι σημαντικό για την ισορροπία των υγρών του σώματος, ειδικά στους αθλητές.

Ελαιόλαδο: Χαρακτηριστικό του ελαιόλαδου είναι τα “καλά” ακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει που είναι σύμμαχοι της καρδιάς. Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ αλλά πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση γιατί είναι πλούσιο σε θερμίδες. Φέρει αντιοξειδωτικά που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό μας καθώς έχουν συσχετιστεί με την μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Μαγιονέζα: αυτή η κρεμώδης σάλτσα αποτελείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της από λάδι. Συνήθως η μαγιονέζα εμπορίου έχει σογιέλαιο. Η καλύτερη μαγιονέζα όμως είναι η σπιτική καθώς μπορείς να προσθέσεις ελαιόλαδο που όπως ξέρουμε είναι πολύ θρεπτικό. Λόγω της σύστασής της έχει πολλές θερμίδες. Επομένως, όταν προστίθεται μαγιονέζα αυξάνει για την πατατοσαλάτα τις θερμίδες της.

Αυγά: είναι τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχει ωφέλιμα λιπαρά. Αν και είναι τρόφιμο μικρού μεγέθους έχει καταφέρει να διαθέσει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες A, D και Β και μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Όλα απαραίτητα και σημαντικά για τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας.  

Συνταγή πατατοσαλάτα

Οι πατατοσαλάτες είναι το τέλειο ορεκτικό στο γιορτινό τραπέζι, η εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση για κυρίως γεύμα, η νόστιμη γαρνιτούρα δίπλα στο κρέας και στα ψάρια. Την αγαπούν οι vegan καθώς υπάρχει και η νηστίσιμη εκδοχή της αλλά και τα παιδιά γιατί λατρεύουν να την βάζουν στα σάντουιτς τους.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την συνταγή πατατοσαλάτα που όλοι θα λατρέψετε. Τα υλικά είναι πολύ απλά και κατά πάσα πιθανότητα θα τα έχετε όλοι στο σπίτι. Τα βήματα για την επιτυχημένη συνταγή πατατοσαλάτα είναι εύκολα:

Αφού πλύνουμε τις πατάτες, τις βράζουμε με την φλούδα τους. Έτσι η πατάτα θα κρατήσει όλη την γεύση και τη νοστιμιά της χωρίς να ρουφήξει περιττά υγρά.

Όταν βράσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.

Προσθέτουμε στις ζεστές πατάτες το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το ξύδι για να τα απορροφήσουν.

Όταν κρυώσουν οι πατάτες προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά και μυρωδικά κι αν επιθυμούμε την μαγιονέζα.

Μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο.

Η παραπάνω εκδοχή μπορεί πολύ εύκολα να γίνει νηστίσιμη καθώς αντί για μαγιονέζα μπορείτε να βάλετε vegan μαγιονέζα.

Η πατατοσαλάτα παραδοσιακά είναι αρκετά θρεπτική και εκπληκτικό γεύμα για μέσα στην ημέρα, όπως και η πατατοσαλάτα με γλυκοπατάτα. Όσον αφορά το ζήτημα “πατατοσαλάτα θερμίδες” υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουμε τις πολλές θερμίδες χωρίς να μειώσουμε την διατροφική αξία του πιάτου. Βρες ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή για πατατοσαλάτα και δοκίμασε την!

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται