Πίσω

Πορτοκαλόπιτα και οι θερμίδες της

Η πορτοκαλόπιτα και οι θερμίδες της είναι το γλυκό ταψιού που θα σκεφτείς δεύτερη φορά να φας.

Ένα από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού που μοσχομυρίζει το σπίτι και λατρεύουν όλοι οι Έλληνες είναι αυτό το γλυκό. Είναι γλυκό χαρακτηριστικό της ελληνικής γαστρονομίας που αγαπάμε χειμώνα καλοκαίρι. Ειδικά το καλοκαίρι με μία μπάλα παγωτό από πάνω είναι ότι καλύτερο. Κάθε γωνιά της χώρας μας έχει τη συνταγή της για μια ζουμερή πορτοκαλόπιτα με πολλές ή λίγες θερμίδες. Ωστόσο, ακούς σιροπιαστό γλυκό ταψιού και κάποιοι ανησυχούν για τις θερμίδες. Στη πορτοκαλόπιτα οι θερμίδες της ποικίλουν όπως ποικίλουν και οι συνταγές. Εκτός, από την κλασική παραδοσιακή υπάρχουν πολλές εκδοχές της που επηρεάζουν το θερμιδικό προφίλ της όπως η πορτοκαλόπιτα χωρίς ζάχαρη.

Πορτοκαλόπιτα θερμίδες

Τα κύρια συστατικά της είναι η ζάχαρη, σπορέλαιο και φυσικά πορτοκάλια. Ωστόσο σαν υλικό μπορεί να θεωρηθεί και το φύλλο. Η ζάχαρη και το σπορέλαιο είναι υλικά με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Από την άλλη τα πορτοκάλια είναι φρούτα χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Που σημαίνει ότι προσδίδουν εξαιρετική θρεπτικότητα στο γλυκό και ισοσταθμίζουν τις περιεχόμενες θερμίδες. Επίσης, υπάρχουν κάποιες συνταγές που έχουν και γιαούρτι. Όλα τα παραπάνω είναι υλικά που ενισχύουν την δομή και τη γευστικότητα αυτού του σιροπιαστού γλυκού.

Το γλυκό αυτό καθώς ανήκει στην κατηγορία των σιροπιαστών γλυκών υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λόγω του σιροπιού. Συνεπώς, είναι γλυκό με αρκετές θερμίδες ανά μερίδα.

Πορτοκαλόπιτα θερμίδες (100γρ): 323

Συνταγές για πορτοκαλόπιτα χωρίς ζάχαρη φέρουν λιγότερες θερμίδες καθώς η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί από τη στέβια.

Πορτοκαλόπιτα χωρίς ζάχαρη θερμίδες: 235

Ωστόσο, όταν αυτή η γλυκιά πίτα συνοδεύεται από παγωτό φυσικό επακόλουθο είναι να αυξάνουμε την πρόσληψη θερμίδων.

Τέλος, είναι ένα γλυκό που μπορούν να καταναλώσουν χορτοφάγοι αλλά όχι vegan καθώς υπάρχει πολλές φορές το γιαούρτι ως υλικό.

Ως εθνικό έδεσμα

Η ελληνική γαστρονομία συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό της χώρας μας. Τουρίστες από όλο τον κόσμο αναζητούν, κατά την επίσκεψή τους στη χώρα μας, τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα που ξεχωρίζουν και δεν έχουν ξαναδοκιμάσει. Ένα από αυτά είναι και η πορτοκαλόπιτα με πολλές ή λίγες θερμίδες.

Ταβέρνες και ξενοδοχειακές μονάδες την χρησιμοποιούν ως επιδόρπιο και συχνά είναι συνοδευόμενη με παγωτό. Έτσι, γίνεται μια προσπάθεια διαμόρφωσης και ανάδειξης του ελληνικού γλυκού προϊόντος που θα αναδείξει την τοπική ταυτότητα της κάθε περιοχής.

Μόλις και μία δοκιμή από την συνταγή της Αργυρώς είναι ικανή να προξενήσει ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για αυτό το γλυκό έδεσμα. Έτσι, για την πορτοκαλόπιτα οι θερμίδες της έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Είναι το απόλυτο σιροπιαστό ταψιού που θα σας ανταμείψει. Μπορεί να υπάρξει ο περιορισμός για μια πορτοκαλόπιτα σε θερμίδες καθώς πάντα υπάρχει η επιλογή χωρίς ζάχαρη. 

Αν σας άρεσε το άρθρο, δείτε και το παρακάτω

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται