Πίσω

Η διαδρομή της πατάτας μέσα στα χρόνια

Πότε γνωρίσαμε την πατάτα;

Η ιστορία της πατάτας στη χώρα μας δεν μετρά πολύ πάνω από 2 αιώνες. Παρόλα αυτά, το «γεώμηλο» ή επιστημονικώς αναφερόμενη σαν «Στρύχνον το κονδυλόρριζον», η πατάτα συναντάται στην ελληνική κουζίνα σαν να υπήρχε από πάντα διαθέσιμη.

Η πατάτα έχει καταγωγή από τη Ν. Αμερική και συγκεκριμένα στα υψίπεδα του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Aζτέκοι. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων, γνώριζαν την πατάτα εδώ και περίπου 4.000 χρόνια.

Η πατάτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Στην Ευρώπη η πατάτα εισήχθη την εποχή των Ανακαλύψεων, ενώ στον ελλαδικό χώρο αμέσως μετά την Επανάσταση, χάρη στον Ιωάννη Καποδίστρια και με επεισοδιακό τρόπο όπως λέει ο αστικός μύθος! Ο Καποδίστριας πρότεινε στους αγρότες του Ναυπλίου να καλλιεργήσουν το νέο φυτό, εισπράττοντας, όμως, την περιφρόνησή τους. Έτσι, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο κόλπο αντίθετης ψυχολογίας όχι μόνο κατάφερε τους αγρότες να την καλλιεργήσουν αλλά έκανε την πατάτα πολύτιμο αγαθό. Πώς το έκανε αυτό; Τοποθετώντας φρουρούς στις αποθήκες φύλαξης της πατάτας. Τέχνασμα το οποίο έκανε το λαό να πιστέψει ότι η φύλαξη, σημαίνει ότι εκεί κρύβεται κάτι ιδιαίτερο. Έτσι άρχισαν να κλέβουν το «πολύτιμο» φυτό -με τη βοήθεια των φυλάκων που είχαν εντολή να «κάνουν τα στραβά μάτια»-  με αποτέλεσμα μέσα σ’ ελάχιστο διάστημα, η αποθήκη ν’ αδειάσει και η καλλιέργεια της πατάτας να διαδοθεί σε όλη τη χώρα. Από τότε μέχρι σήμερα οι πατάτες, έχουν γίνει  ανάρπαστες! Η πατατοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, με αρκετές περιοχές να παράγουν εξαιρετική πατάτα όπως αυτή της Νάξου.

Τρόποι μαγειρέματος πατάτας

Ο τρόπος χρήσης της πατάτας στην ελληνική κουζίνα είναι ανεξάντλητος! Στα περισσότερα καθημερινά τραπέζια σερβίρονται πατάτες με διάφορους τρόπους! Μόνες τους σαν συνοδευτικό σε άλλα φαγητά: Πατάτες ογκρατέν, τηγανιτές, φούρνου, πατάτες πουρέ, πατάτες κοκκινιστές, πατάτες ολόκληρες ψητές με τη φλούδα, πατάτες σαν τηγανητές στο φούρνο, πατάτες γεμιστές ψητές και ο κατάλογος δεν έχει τέλος!

Οι πατάτες μπαίνουν μέσα και σε άλλα φαγητά με λαχανικά και δίνουν σώμα στο φαγητό. Όπως στα φασολάκια, στον αρακά, στο μπριάμ, στο μουσακά.

Είναι ένα υλικό μαγικό καθώς με λίγη φαντασία μπορούν να δημιουργήσουν εύκολα και οικονομικά πεντανόστιμα πιάτα για όλη την οικογένεια.

Αν σας άρεσε το άρθρο δείτε ακόμα πως να φτιάξετε τις πιο φανταστικές τηγανιτές πατάτες.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται