Πίσω

Μαγειρική Σόδα

Η μαγειρική σόδα αποτελεί ένα χημικό διογκωτικό παράγοντα που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική. Στο εμπόριο τη βρίσκουμε με την μορφή λευκής λεπτόκοκκης σκόνης. Είναι γνωστή και για πολλές ακόμα χρήσεις της πέρα από τον χώρο της κουζίνας.

Πως λειτουργεί η μαγειρική σόδα;

Σε κάθε παρασκευή που χρησιμοποιείται μαγειρική σόδα πρέπει να περιλαμβάνεται ένα όξινο συστατικό, όπως αυτό του γιαουρτιού, του ξιδιού ή του χυμού λεμονιού. Η χημική αντίδραση μεταξύ βάσης και οξέος αρχίζει αμέσως. Ο λόγος που την χρησιμοποιούμε είναι για να λειτουργήσει ως διογκωτική ουσία που θα φουσκώσει ένα ζυμάρι. Παρασκευές που χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα συχνά όταν ψήνονται έχουν πιο σκούρο και τραγανό αποτέλεσμα από εκείνες που δεν την περιέχουν. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση της καθώς μεγάλη ποσότητα σε μια παρασκευή μπορεί να δώσει μια πικρή γεύση σαν σαπουνάδα.

Η διαφορά άλλους διογκωτικούς παράγοντες είναι ότι η σόδα απαιτεί τον όξινο παράγοντα ενώ άλλοι για να δράσουν δεν χρειάζεται κάτι.

Οφέλη για την υγεία

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιόξινο (αφού την διαλύσουμε σε νερό) και να ανακουφίσει από καούρα και δυσπεψία, καθώς εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου. Επίσης λέγεται ότι η κατανάλωση σόδα διαλυμένης σε νερό, δρα κατά της κόπωσης και μειώνει την κούραση. Χρησιμοποιείται ως στοματικό διάλυμα για την υγεία των δοντιών καθώς επίσης ανακουφίζει από τον κνησμό. Ωστόσο σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μεταβολισμού. 

Μαγειρική σόδα στην κουζίνα

Όπως αναφέραμε, τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να φουσκώσει ένα ζυμάρι. Πάρα πολλές γλυκές παρασκευές που χρησιμοποιούν διάφορα άλευρα απαιτούν μια ποσότητα μαγειρικής σόδας, προκειμένου να γίνουν αφράτα και νόστιμα. Ακόμα προστίθεται σε πολλές ζύμες για αρτοπαρασκευές. Συχνά βλέπουμε να αφήνουμε διάφορα μαλάκια πριν το τηγάνισμα σε μαγειρική σόδα προκειμένου να μαλακώσουν και να μην έχουν μαστιχωτή υφή.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται