Πίσω

Θυμάρι

To θυμάρι (<>Thymus vulgars</> L.) είναι ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά φυτά.  

Το θυμάρι είναι ένα πολύ σημαντικό βότανο, που εξισορροπεί άλλες γεύσεις σε ένα πιάτο και προσδίδει μοναδικά αρώματα. Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα ιδιαίτερο βότανο, με άρωμα που συνδυάζει ποικιλία άλλων βοτάνων και μπαχαρικών. Μερικά ψιλοκομμένα φύλλα που προστίθενται ακόμα και την τελευταία στιγμή, μπορεί να προσφέρει στο φαγητό μας μοναδικό άρωμα. Μπορεί να προστεθεί σε πληθώρα παρασκευών, καθώς ταιριάζει άψογα με κάθε είδους πρώτη ύλη.

Ανήκει στην κατηγορία των θάμνων. Για την ευρύτερη μαγειρική χρήση, το γαλλικό θυμάρι (ονομάζεται επίσης καλοκαιρινό θυμάρι) και το αγγλικό θυμάρι είναι οι δύο πιο γνωστές ποικιλίες που βρίσκουμε στο εμπόριο, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες παραλλαγές. Η γεωγραφική τοποθεσία που θα αναπτυχθεί το θυμάρι, καθορίζει και σε μεγάλο βαθμό το άρωμά του.

Χρήση στη κουζίνα

Όπως κάθε άλλο βότανο, το φρέσκο ​​και το αποξηραμένο θυμάρι δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η αποξηραμένη εκδοχή έχει πιο έντονα αρώματα, και είναι ιδανικό για διάφορα κρεατικά. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι με περίπου μια κουταλιά της σούπας φρέσκο.

Το αποξηραμένο θυμάρι έχει πιο έντονο άρωμα, διότι κατά την ξήρανση του απομακρύνεται το νερό και έχουμε συμπύκνωση του αρώματος.

Όπως και να ‘χει, είναι ένα συστατικό το οποίο ταιριάζει σε πολλές παρασκευές και συνδυάζεται με άπειρους συνδυασμούς υλικών και γεύσεων. 

Προετοιμασία στη μαγειρική

Ξεπλύνουμε καλά το φρέσκο ​​θυμάρι πριν το χρησιμοποιήσουμε. Το στεγνώνουμε και μετά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε μαζί με το κλωνάρι του είτε μόνο φυλλαράκια του. Για να αφαιρέσουμε τα φυλλαράκια, πιέζουμε την κορυφή ενός κλαδιού ανάμεσα στο χέρι μας. Για καλύτερο άρωμα, συνίσταται να χρησιμοποιούμε και το κλωνάρι, καθώς και αυτό συνεισφέρει το τελικό αποτέλεσμα.

Ιδιότητες

Είναι ιδανικό για το καθάρισμα των δοντιών. Είναι πολύ καλό χωνευτικό και τονώνει το στομάχι. Χρησιμοποιείται και ως ρόφημα για να προστατεύσει από το βήχα και τη βρογχίτιδα. Βρίσκει επίσης εφαρμογές στην αρωματοποιία, στη βιομηχανία καλλυντικών και στην οδοντιατρική. Τέλος, χρησιμοποιείται και στην παρασκευή στοματικών διαλυμάτων. 

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται