• προετοιμασία 24 λεπτά
  • μαγείρεμα 24 λεπτά
1
  • 500 γραμμ. συκωτάκια πάπιας ή κοτόπουλου
  • 1/2 μπουκάλι (370 ml) βισάντο (γλυκό κρασί)
  • 1/2 μπουκάλι (370 ml) μαυροδάφνη (γλυκό κρασί)
  • 300 ml κονιάκ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • 6 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γραμμ. μπέικον
  • 350 γραμμ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 7 αυγά
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ζελέ από κρασί
  • 1 φλ. λευκό γλυκό κρασί
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1½ κ.γλ. ζελατίνη σκόνη
  • 2 κ.σ. νερό ή λίγο ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το συκώτι πατέ

    Τοποθετούμε σε μπολ βισάντο, μαυροδάφνη, κονιάκ, δάφνη, θυμάρι και τα κρεμμυδάκια.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο.

    Έπειτα το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει έως ότου απορροφηθεί όλο το υγρό του.

    Αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι.

    Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Λαδώνουμε μία μακρόστενη μικρή φόρμα για κέικ και την καλύπτουμε εσωτερικά με μεμβράνη (2-3 στρώματα).

    Εφαρμόζουμε τη μεμβράνη καλά στις γωνίες.

    Ντύνουμε τη φόρμα με τις φέτες μπέικον, ξεκινώντας από τη μέση και καλύπτοντας και τα πλάγια.

    Βάζουμε στο μπλέντερ τα συκωτάκια, τα αυγά, το μείγμα με τα κρεμμυδάκια.

    Τα λιώνουμε σε πουρέ.

    Προσθέτουμε σιγά-σιγά όλο το βούτυρο και πολτοποιούμε. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Το αδειάζουμε στη φόρμα.

    Γυρίζουμε προς τα πάνω, να καλύψουμε το μείγμα με το μπέικον που περισσεύει.

    Γυρίζουμε τη μεμβράνη από τα πλάγια και σκεπάζουμε το μείγμα καλά.

    Σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο.

    Τοποθετούμε τη φόρμα με το πατέ σε μικρό ταψί και προσθέτουμε βραστό νερό, να φτάνει μέχρι τα 3/4 της φόρμας. 

    Ψήνουμε για 1 ώρα στους 120οC σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

    Αφού ψηθεί το πατέ το βγάζουμε από το μπεν μαρί.

    Του βάζουμε πάνω βάρος, π.χ μία ίδια φόρμα γεμάτη βαρύδια (όσπρια ή οτιδήποτε δίνει βάρος) και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες, να σφίξει.

    Για το ζελέ κρασιού

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό μακρόστενο ταψάκι.

    Το στρώνουμε με μεμβράνη, να περισσεύει αρκετή στα πλάγια.

    Σε μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε το κρασί με τη ζάχαρη να πάρουν βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη.

    Βάζουμε σε μπολ τη ζελατίνη και τη βρέχουμε με το νερό, να φουσκώσει. Αφήνουμε 1΄.

    Ρίχνουμε το καυτό γλυκό κρασί πάνω στη μουλιασμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.

    Αφήνουμε το υγρό μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι.

    Καλύπτουμε με τη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει, περίπου 4 ώρες.

    Αφού παγώσει, με τη βοήθεια της μεμβράνης βγάζουμε το ζελέ από το ταψί και το αναποδογυρίζουμε σε σανίδα κοπής.

    Αφαιρούμε τη μεμβράνη.

    Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια ή σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

    Σερβίρουμε φρυγανισμένο μαύρο ψωμί με μία φέτα πατέ και ένα ζελέ κρασιού.

    Το συκώτι πατέ με ζελέ κρασιού και glühwein είναι άψογος συνδυασμός! Δοκιμάστε το στα γιορτινά σας τραπέζια και εντυπωσιάστε τους όλους!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται