Πίσω

Βερίκοκο

Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο που εμφανίζεται τέλος άνοιξης και αρχές καλοκαιριού.

Το βερίκοκο, ή αλλιώς το χρυσόμηλο όπως λέγονται, είναι ιδιαιτέρως αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Έχει υπέροχο άρωμα και η χώρα όπου πρωτοφυτεύτηκε είναι η Κίνα. Έχουν σημαντική θρεπτική αξία και μπορούμε να τα προμηθευτούμε είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο με πολλά οφέλη. Αποτελείται από νερό, υδατάνθρακες φυτικές ίνες και σάκχαρα, καθώς και από ελάχιστες πρωτεΐνες και λίπη. Περιέχουν βιταμίνη C και Α, καθώς επίσης και μικρές ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου. Χάρη στη βιταμίνη Α, βοηθά στην καλή λειτουργία των ματιών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα θετικά στην υγεία της επιδερμίδας. Ακόμα, οι ίνες το καθιστούν ιδανικό για το πεπτικό μας σύστημα και μπορεί να προστεθεί σε οποιαδήποτε μορφή δίαιτας, καθώς βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους. Κρατά το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και τονώνει το καρδιακό σύστημα και  τον εγκέφαλο.

Επιλογή και Συντήρηση 

Καλό είναι να επιλέγουμε καρπούς με έντονο άρωμα και όχι ιδιαιτέρως σκληρά. Το πόσο σκληρά ή μαλακά είναι, αποτελεί απόδειξη για την ωριμότητά τους. Θέλουμε να έχουν ωραίο χρώμα, χωρίς χτυπήματα, ζάρες και μαύρες κηλίδες. 

Αν τα προμηθευτούμε πολύ ώριμα, τότε πρέπει να τα καταναλώσουμε άμεσα, διαφορετικά θα αρχίσουν να χαλάνε. Εάν τα αγοράσουμε, πριν ωριμάσουν, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέσα σε μία χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε και στο ψυγείο σε περίπτωση που δεν είναι ακόμα τελείως ώριμα για διάστημα μίας εβδομάδας. Μπορούμε να τα καταψύξουμε, αφού προηγουμένως έχουμε αφαιρέσει το κεντρικό κουκούτσι και τα έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά.

Βερίκοκα στην Κουζίνα

Τα βερίκοκα μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για νόστιμες δημιουργίες. Μαρμελάδα είναι ίσως ο πιο συχνός τρόπος αξιοποίησής τους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό σε πρωινό ή ακόμα και ως γέμιση γλυκίσματα. Επίσης, μπορεί να προστεθεί σε φρέσκες δροσερές δημιουργίες και να δώσει μοναδική γεύση. Πολλοί μάλιστα, τα προσθέτουν στα πιάτα τους, αφού προηγουμένως τα έχουν περάσει λίγο από την σχάρα ή το τηγάνι. Δίνουν έτσι μια μοναδική γεύση. Μαζί με άλλα φρούτα μπορούν να προστεθούν σε κέικ καθώς και σε διάφορες τάρτες. Τέλος, προστίθενται σε ροφήματα με ή χωρίς αλκοόλ.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται