• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 180 γραμ. πολύ κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια (μέγεθος μπιζελιού)
  • άχνη ζάχαρη για το άνοιγμα του φύλλου
  • διάλυμα αυγού για επάλειψη
  • φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
  • λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα φύλλου
  • Για τη γέμιση
  • φρούτα διάφορα: μήλα
  • φρέσκιες βανίλιες
  • φράουλες
  • βερίκοκα
  • νεκταρίνια
  • κεράσια
  • δαμάσκηνα φρέσκα
  • 4 κ.σ. αλεσμένο αμύγδαλο ή αποξηραμένη ινδική καρύδα
  • 2 κ.σ. μαρμελάδα
  • 5-6 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. κρύο βούτυρο
  • λίγη βανίλια
  • παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για την τούρτα Galette

    Για αυτή τη χωριάτικη τάρτα με φρούτα, τη γαλλική galette, η ζύμη της τάρτας πρέπει να δουλευτεί γρήγορα πριν προλάβει να λιώσει το βούτυρο.

    Στους κόφτες του μίξερ ή σε μπολ με 2 μαχαίρια, κόβουμε το αλεύρι με το αλάτι και το κρύο βούτυρο. Ραντίζουμε με κρύο νερό να βραχεί η ζύμη και κουνάμε το μπολ για να βραχεί καλά. Στη συνέχεια, απλώνουμε μεμβράνη, αδειάζουμε την ζύμη και πατάμε να γίνει δίσκος πλακέ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και φυλάμε για 30′ στο ψυγείο ή έως και 4 εβδομάδες στην κατάψυξη.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε άχνη πάνω στον πάγκο για να ακουμπήσουμε εκεί την ζύμη. Πασπαλίζουμε ξανά με άχνη. Με χοντρό πλάστη, ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος 3 χιλιοστά και διάμετρο περίπου 25 εκ.

    Βάζουμε την ζύμη στην λαμαρίνα πάνω σε χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε κενό περιμετρικά στην ζύμη 5 εκ. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο αλεσμένο σε σκόνη.

    Σε μπολ βάζουμε τα φρούτα κομμένα σε φέτες και προσθέτουμε την μαρμελάδα. Τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε σε λόφο πάνω στο αλεσμένο αμύγδαλο. Γυρίζουμε τις άκρες πάνω στα φρούτα αφήνοντας κενή την μέση. Αλείφουμε με βούτυρο ή διάλυμα αυγού. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

    Ψήνουμε την galette στην μεσαία σχάρα για 45 ´ περίπου για να καραμελώσουν τα φρούτα και να ροδίσει η τάρτα.

    Αφού ψηθεί, αφήνουμε να σταθεί για 10′. Με προσοχή την μεταφέρουμε, χωρίς την λαδόκολλα, σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να πήξει το σιρόπι των φρούτων.

    Σερβίρεται με παγωτό ή σκέτη σαν γλυκό ή πρωινό.

    Μυστικά για τέλεια τάρτα galette με φρούτα

    Υπάρχει πιθανότητα να τρέξουν ζουμάκια στο ταψί κατά το ψήσιμο γι’αυτό το αντικολλητικό χαρτί είναι απαραίτητο.

    Τα φρούτα που οξειδώνονται και μαυρίζουν, όπως μήλα, αχλάδια και μπανάνες, τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Τα καλοκαιρινά φρούτα που είναι πολύ ζουμερά χρειάζονται αρκετό άμυλο, κορν φλάουρ, αλεύρι, αλεσμένο αμύγδαλο ή ινδοκάρυδο, για να μαζέψουν τα υγρά τους στο ψήσιμο.

    Αντί για βανίλια, μπορείτε να βάλετε ξύσμα εσπεριδοειδών. Βρείτε τον συνδυασμό φρούτων που σας αρέσει και φτιάξτε την γιατί είναι εύκολη, εντυπωσιακή και υπέροχη σε υφή και γεύση.

    Αν σας άρεσε η γαλλική τάρτα galette, δείτε και την παρακάτω κλασική γαλλική συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×