Πίσω

Ζάχαρη

Η ζάχαρη αποτελεί την πιο γνωστή γλυκαντική ουσία διεθνώς.

Η ζάχαρη χρησιμοποιείται όχι μόνο για την γλυκιά της γεύση, στο χώρο της ζαχαροπλαστικής, αλλά και για την ιδιότητα της στην συντήρηση τροφίμων. Είναι γνωστή και ως ραφιναρισμένη, επιτραπέζια, λευκή ή κρυσταλλική ζάχαρη. Στο μυαλό κάθε ανθρώπου η λέξη ζάχαρη συνοδεύεται από την λέξη γλυκό. 

Παρασκευή 

Η λευκή ζάχαρη είναι η κρυσταλλωμένη σακχαρόζη που εξάγεται είτε από ζαχαροκάλαμα είτε από ζαχαρότευτλα. Μετά τη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου ο χυμός εξάγεται και βράζεται για να αφαιρεθεί η υγρασία. Καθώς η υγρασία μειώνεται, η φυσική σακχαρόζη στον χυμό αρχίζει να κρυσταλλώνεται και έτσι αφαιρείται και επεξεργάζεται προτού φτάσει στα ράφια του σουπερμάρκετ.

Συντήρηση

Καλό είναι όταν ανοιχτεί από την συσκευασία της να φυλάσσεται σε ένα δοχείο καλά κλεισμένη, καθώς μπορεί να απορροφήσει εύκολα υγρασία από το περιβάλλον, αποκτώντας ανεπιθύμητες οσμές. Μπορούμε να την κρατήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει.

Θρεπτική Αξία-Οφέλη

Η κρυσταλλική ζάχαρη αποτελείται από έναν υδατάνθρακα. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου μέταλλα ή ιχνοστοιχεία, εκτός από πολύ μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β2. Τα οφέλη που προσφέρει είναι λίγα. Καταρχάς αποτελεί μια πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα, προσφέροντας παράλληλα τόνωση. Επίσης, δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης και μειώνει το άγχος.

Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση της ζάχαρης συνδέεται με παχυσαρκία και διαβήτη, όπως επίσης και με καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις των νεφρών και καρδιακά προβλήματα. Προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Η ζάχαρη είναι αρκετά εθιστική σε όλες τις ηλικίες. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται είτε με χρήση άλλων υποκατάστατων, είτε με μείωση της από την διατροφή μας.

Ζάχαρη και μαγειρική

Η χρήση της ζάχαρης στην μαγειρική και ιδίως στην ζαχαροπλαστική είναι τεράστια. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή σχεδόν όλων των γλυκών,  καθώς και σε πολλά αρτοσκευάσματα.

Πέρα από την ζαχαροπλαστική, πολλές φορές δίνει γεύση και σε αλμυρά εδέσματα, δίνοντας  παράλληλα ένα πιο λαμπερό χρώμα. Τέλος, η ικανότητά της να απορροφά υγρασία, έχει ως αποτέλεσμα να δίνει μια πολύ ωραία υφή στα γλυκά.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται