Πίσω

Γλυκά του κουταλιού: Η σημασία των υλικών στην παρασκευή τους

Τα γλυκά του κουταλιού είναι μια κατηγορία γλυκών με μεγάλη κατανάλωση στη χώρα μας. Πολλά φρούτα αλλά και κάποια λαχανικά, αντί να καταναλωθούν σε νωπή μορφή, μετατρέπονται σε γλυκά του κουταλιού αλλά και μαρμελάδες, καθώς δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα γλυκό με αρκετά απλή διαδικασία παρασκευής, που κρύβει ωστόσο κάποια μυστικά.

Βασικές πρώτες ύλες και παρασκευή

Στα γλυκά του κουταλιού χρησιμοποιούμε πούλπες φρούτων, ανθούς καθώς και καρπούς δέντρων και λαχανικών. Επιλέγουμε φρούτα που είναι καθαρά και υγιή καθώς και σφιχτά και τραγανά, ώστε να μην πολτοποιηθούν κατά την παρασκευή τους. Όταν πρόκειται για εσπεριδοειδή τα βράζουμε μέχρι να απομακρυνθεί η πικράδα τους. 

Το επόμενο πιο σημαντικό στοιχείο στα γλυκά του κουταλιού είναι η ζάχαρη και η παρασκευή σιροπιού. Είναι ίσως το στάδιο που θα κρίνει και τον βαθμό επιτυχίας της παρασκευής μας. Βράζουμε τα φρούτα μας σε σιρόπι ζάχαρης μέχρι να απορροφήσουν επαρκή ποσότητα σακχάρων και προσθέτουμε χυμό λεμονιού. Στο τέλος αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και γεμίζουμε τα βάζα, τα οποία προηγουμένως έχουμε αποστειρώσει.

Σημασία και ρόλος πρώτων υλών

Τα φρούτα περιέχουν πηκτικές ουσίες, οι οποίες λόγω της θέρμανσης και της παρουσίας τη ζάχαρης, των οξέων σχηματίζουν ένα είδος gel κάνοντας το σιρόπι πιο παχύρευστο και δεμένο. 

Η ζάχαρη είναι το μέσο που θα βοηθήσει στην διατήρηση του γλυκού μας, μιας και παίζει και τον ρόλο του φυσικού συντηρητικού. Πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσουμε. Λίγη ποσότητα ζάχαρης δε θα δέσει το γλυκό, ενώ η υπερβολική θα το ζαχαρώσει. Επίσης, το λεμόνι είναι αυτό που θα αποτρέψει το ζαχάρωμα, θα αυξήσει την συνεκτικότητα της σάρκας του φρούτου και θα προστατέψει το φρούτο μας από ανεπιθύμητο μαύρισμα.

Διαφήμιση

Tips για την επιτυχία

Τα γλυκά του κουταλιού πρέπει να βράζουν με ξεσκέπαστη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Έτσι δεν θα σκουρύνουν και δεν θα χάσουν το ζωηρό χρώμα τους. Τέλος, τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε κομμάτια και όχι σε σκόνη, γιατί θα επηρεάσουν την συνεκτικότητα και το χρώμα του σιροπιού.

Δείτε πώς να αποστειρώσετε τα βάζα σας για να τα γεμίσετε με τα αγαπημένα σας γλυκά του κουταλιού:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται