Πίσω

Μπριάμ, ο θρίαμβος του καλοκαιριού

Μόλις πιάνουν οι πρώτες ζεστές μέρες και κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά τα πρώτα καλοκαιρινά λαχανικά στο μυαλό μας έρχεται το μπριάμ. Αυτό το λαδερό, καλοκαιρινό και εύκολο φαγητό, αυτή η πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων έρχεται να μας υπενθυμίσει το ελληνικό καλοκαίρι. Αν και είναι τόσο απλό και νόστιμο το μπριάμ έχει και αυτό την ιστορία του. Προέρχεται όπως πολλά άλλα φαγητά από τα βάθη της Ανατολής.
Οι λαοί της Ανατολής και τα τουρκικά φύλα συνήθιζαν να το μαγειρεύουν καθώς ήταν εύκολο να βρουν όλα τα λαχανικά που καλλιεργούσαν στα μποστάνια τους. Στη Τουρκία η ίδια συνταγή ονομάζεται τουρλού, ένα όνομα που έχει παραμείνει σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Η ονομασία προέρχεται από την τουρκική λέξη turlu που σημαίνει ποικιλία, ανομοιομορφία, προφανώς για να υποδηλώσει αυτό ακριβώς, τον συνδυασμό των διάφορων λαχανικών που «παντρεύονται» σε ένα ταψί. Έκτος λοιπόν από τα βασικά λαχανικά, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές και πατάτες στην τουρκική εκδοχή του μπορεί να περιέχει επιπλέον μπάμιες, πράσινα φασολάκια, καρότα ακόμα και κομμάτια κρέατος. Στη περίπτωση που είναι μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος ονομάζεται τουρλού γιουβέτσι. Το μπριάμ ή τουρλού δεν είναι όμως αγαπητό μόνο σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι ένα δημοφιλές πιάτο σε όλα τα Βαλκάνια αλλά και σε χώρες της Βορείου Αφρικής όπως στην Τυνησία όπου αγαπούν να το τρώνε προσθέτοντας σταφίδες, αμύγδαλα, κους κους αρωματισμένο πάντα με κανέλα, κουρκουμά και κόλιαντρο.

Ratatouille, το μπριάμ στη Γαλλία

Το νόστιμο αυτό λαδερό όμως είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στη Γαλλία. Το λεγόμενο ratatouille δεν είναι άλλο από μια μίξη διαφόρων λαχανικών σοταρισμένων και ψημένων μετέπειτα στη γάστρα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, ρουστίκ πιάτο της επαρχίας της Προβηγκίας έξοχο δείγμα της κουζίνας προβενσάλ, του γαλλικού νότου που ξεχωρίζει για τα μεσογειακά αρώματα της και συνήθως συνοδεύει ψάρια και ψητά κρέατα.

Ρατατούι με λαχανικά
Διαφήμιση

Μπριάμ συνταγή ελληνική

Στην Ελλάδα το μπριάμ, έκτος από διαφορετικές ονομασίες που έχουν επικρατήσει, έχει και διάφορες παραλλαγές στη συνταγή του ανάλογα με τον τόπο. Για παράδειγμα, σε νησιά του Αιγαίου όπως στην Ικαρία το αποκαλούν μαγειρειό και μαγειρεύεται στη κατσαρόλα ενώ στη Κρήτη το μπριάμ είναι γνωστό ως σοφικό ή σοφεγάδο ή συμπεθεριό και περιλαμβάνει και άλλα λαχανικά όπως μπάμιες και πράσινα φασολάκια σερβιρισμένο στο τέλος με ξινομυζήθρα. Στη Λευκάδα μαγειρεύεται ως ανοιχτή πίτα με χωριάτικο φύλλο στη βάση της  προσθέτοντας όμως κριθαράκι για να απορροφήσει τα υγρά. Όπως και να ονομάζεται το μπριάμ κυριαρχεί στις ελληνικές κουζίνες ως αγαπημένο λαδερό μικρών και μεγάλων.

μπριαμ - μπριάμ

Εσύ πώς αλλιώς φτιάχνεις μπριάμ;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται