Οι 6 Πίτες των Κυκλάδων που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις

Γλυκιές και αλμυρές οι νησιώτικες πίτες των Κυκλάδων είναι σίγουρα συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε. Τώρα το καλοκαίρι στις διακοπές πολλοί από εσάς θα επισκεφτείτε κάποιο από τα νησιά των Κυκλάδων. Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Σίφνος, Ίος, Μήλος Κίμωλος είναι από τα νησιά που αγαπούν πολύ τις πίτες.

Οι παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά των Κυκλάδων είναι λιτές με λίγα κι απλά υλικά. Είναι πάντα φτιαγμένες με υλικά εποχής και η πίτα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τα αξιοποιήσουν. Πολλές φορές με λίγο αλεύρι, λίγο ελαιόλαδο κι ένα λαχανικό ή λίγο τυρί η πίτα ήταν σε ελάχιστο χρόνο το φαγητό της οικογένειας.

Όμως με τον ίδιο τρόπο αν όχι και περισσότερες είναι οι γλυκιές πίτες των νησιών μας. Με ένα φρούτο συνήθως καρπούζι για εύκολη καρπουζόπιτα ή γλυκιά κολοκύθα για κολοκυθόπιτα με σταφίδες, καρύδια και κανέλα ήταν το γρήγορο γλυκό του κάθε σπιτιού.

Μερικές από τις διάσημες νησιωτικές πίτες που πρέπει να δοκιμάσετε είναι οι παρακάτω.

Καρπουζόπιτα

Φημίζεται η Ίος και η Μήλος για την καρπουζόπιτα τους. Όμως την φτιάχνουν και στα υπόλοιπα νησιά. Με λίγο καρπούζι, αλεύρι, ζάχαρη, λάδι και σουσάμι έχεις ένα γλυκό παραδοσιακό σε ελάχιστο χρόνο. Η δίκη μου καρπουζόπιτα γίνεται χωρίς ζάχαρη και με αλεύρι βρώμης. Υγιεινή πανεύκολη και πολύ οικονομική συνταγή.

Λωλή Σίφνου

Παρόμοια με την καρπουζόπιτα είναι η λωλή κολοκυθόπιτα της Σίφνου. Γίνεται με κίτρινη κολοκύθα και είναι νηστίσιμη συνταγή με πολύ απλά υλικά. Το καλοκαίρι που είναι η εποχή της κίτρινης κολοκύθας οι πίτες παίρνουν και δίνουν όπως λέμε σε όλα τα νησιά. Γλυκιές με φύλλο χωριάτικο ή σκέτες με τυρί είναι πεντανόστιμες.

Λαδόπιτα Κιμώλου

Ίσως η πιο απλή και νόστιμη πίτα με 3 βασικά υλικά που έχετε δοκιμάσει. Θυμίζει πίτσα με χοντρή ζύμη και παραδοσιακά στην Κίμωλο, γίνεται με ντομάτα λάδι και κρεμμύδι.

Σεφουκλωτή Νάξου

Η πιο ιδιαίτερη πιάτα που έχεις ποτέ δοκιμάσει είναι η σεφουκλωτή Νάξου. Γίνεται σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή και είναι φανταστική.


Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Μια από τις πιο νόστιμες τυρόπιτες των Κυκλάδων. Την φτιάχνουν με τυροβολιά, τοπικό φρέσκο τυρί και τα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών. Λιτή απλή και πεντανόστιμη.

Μυζηθρόπιτα Πάρου

Σε όλα τα κυκλαδονήσια τα γλυκά με τυρί είναι κανόνας. Αυτή η μυζηθρόπιτα θα σας θυμίσει cheesecake, είναι πανεύκολη και η γεύση της σου μένει αξέχαστη.

https://www.argiro.gr/2022/07/oi-6-pites-ton-kykladon-pou-prepei-oposdipote-na-dokimaseis/