Λαχανικά και ρίζες του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο όπως και η άνοιξη, στη χώρα μας είναι μια εποχή αναγέννησης, αυτή τη φορά μετά τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Αυτή η εποχή μας χαρίζει τα λαχανικά του φθινοπώρου αλλά και μια απίθανη ποικιλία από υπέροχους βολβούς, τα υπόγεια δώρα της γης για την κουζίνα μας.

Αλλάζουμε τη γευστική μας παλέτα και μπαίνουμε σε φθινοπωρινές περιπέτειες στην κουζίνα μας εκμεταλλευόμενοι τα μοναδικά φρέσκα δώρα του τόπου μας. Γεμίζουμε λοιπόν το καλάθι μας με λαχανικά και ρίζες του φθινοπώρου και καταπιανόμαστε με νόστιμες και απολαυστικές καθημερινές συνταγές.

Κολοκύθες

Οι κολοκύθες υπάρχουν σε μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και μεγεθών. Επιλέγουμε αυτές που έχουν έχουν παχύτερη σάρκα και λεπτότερο δέρμα και μπαίνουμε στην κουζίνα. Θέλετε πίτες, θέλετε σούπες, θέλετε κέικ, θέλετε μαγειρευτά στην κατσαρόλα ή στη γάστρα, θέλετε εντυπωσιακά γκουρμέ γεύματα ή απλά τσιπς για το τσιμπολόγημα! Η κολοκύθα προσφέρει όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα.

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Καθώς ο καιρός κρυώνει κάνουν και την εμφάνισή τους δυο λαχανικά που θα μας συνοδεύουν όλο το χειμώνα. Μπρόκολο και κουνουπίδι που μοιάζουν πολύ αλλά και διαφέρουν πολύ. Αποτελούν την εύκολη λύση για ζεστή σαλάτα, φτιάχνουν όντας ωμά φανταστική τραγανή σαλάτα, γίνονται το τέλειο συνοδευτικό στα κρεατικά μας, μπαίνουν σε σουφλέ και σε σάλτσες και μείγματα λαχανικών. Δυο αγαπημένα λαχανικά που παίζουν πρώτο ρόλο στα φθινοπωρινά μας καθημερινά μαγειρέματα.

Σπανάκι

Σπανάκι ίσον σπανακόπιτα και σπανακόριζο αλλά όχι μόνο! Το σούπερ θρεπτικό φθινοπωρινό λαχανικό, μπαίνει σε σουφλέ, μπαίνει στην κατσαρόλα με μυρωδικά, με σουπιές, με χταπόδι, με όσπρια, μπαίνει και στο τηγάνι και γίνεται σοτέ, μπαίνει σε ζύμη ζυμαρικών, και που αλλού δεν μπαίνει! Κοινώς είναι από το πιο χρησιμοποιούμενο λαχανικό στην ελληνική κουζίνα καθώς έχει ιδιαίτερη και αγαπητή γεύση και μοναδική θρεπτική αξία.

Πατάτα και γλυκοπατάτα

Η πατάτα και η γλυκοπατάτα είναι ίσως οι πιο αγαπημένες ρίζες του φθινοπώρου. Τόσο όμοιες και τόσο διαφορετικές, με παραπλήσια θρεπτικά συστατικά, η κάθε μία έχει να προσφέρει πάμπολους τρόπους μαγειρέματος. Μπαίνουν σχεδόν παντού και ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα. Μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους αποτελεσματικά και κυρίως πεντανόστιμα. Και το κυριότερο, αρέσουν σε όλους και αποτελούν ένα εύκολα και οικονομικά λαχανικά για το καθημερινό μας τραπέζι.

Καρότο και παντζάρι

Όπως οι πατάτες έτσι και τα καρότα είναι και αυτά από τα λαχανικά που αποτελούν μέρος του καθημερινού οπλοστασίου στο μαγείρεμα. Το καρότο είναι ιδιαίτερα αγαπητό και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές επειδή προσφέρει απλόχερα τη γλύκα του, το χρώμα του και τα θρεπτικά του συστατικά σε κάθε μαγείρεμα. Μπαίνει σε λαδερά, σε σούπες, σε σάλτσες, σε σαλάτες, σε κέικ και τα σπάει!

Το μοναδικό σε χρώμα παντζάρι είναι μια από τις πιο γευστικές ρίζες του φθινοπώρου και σίγουρα το πιο εντυπωσιακό λόγω του χρώματός του. Αυτό το χρώμα δίνει στις συνταγές που χρησιμοποιείται όπως σαλάτες και σούπες και τα αποτελέσματα είναι πάντα άκρως εντυπωσιακά.

https://www.argiro.gr/2022/11/lachanika-kai-rizes-tou-fthinoporou/