Πίσω

Ασβέστιο: Ο ρόλος του, τροφές και έλλειψή του

Η σημαντικότητα του ασβεστίου

Το ασβέστιο (συμβολίζεται ως Ca) είναι ένα από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός. Το μεγαλύτερο ποσοστό ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας, ενώ πλέον είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα η έλλειψη ασβεστίου, λόγω μη ισορροπημένης διατροφής.

Ρόλος και Λειτουργίες ασβεστίου

Το ασβέστιο παίζει ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέρα από τον ρόλο του ως δομικό στοιχείο, που βοηθάει στη ανάπτυξη και διαμόρφωση υγιών οστών, συμβάλλει στην πήξη του αίματος, στην παραγωγή απαραίτητων ορμονών, καθώς και στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, επιδρά στην σύσπαση των μυών.

Το σώμα μας δεν είναι σε θέση να παράγει ασβέστιο, παρά μόνο να απομακρύνει μέρος αυτού, κάτι το οποίο σημαίνει πως πρέπει συνεχώς να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας. Η απορρόφηση του ασβεστίου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή ενισχύει στην απορρόφηση του ασβεστίου στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Τροφές με ασβέστιο και Ημερήσια Πρόσληψη

Η ανάγκη ενός ενήλικα σε ασβέστιο κυμαίνονται περίπου από 1000-1200 mg. Ομάδες ανθρώπων όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες χρειάζονται μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη. 

Για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ποσότητας ασβεστίου πρέπει να επιλέγουμε τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τόφου, ο σολομός και η σαρδέλα, τα ρεβίθια καθώς και ορισμένα πράσινα λαχανικά (λαχανίδα και μπρόκολο) μας παρέχουν ασβέστιο. Ακόμα, κάποιο ξηροί καρποί και σπόροι είναι καλές πηγές ασβεστίου. Τα τελευταία χρόνια, σε μία προσπάθεια μείωσης των φαινομένων έλλειψης ασβεστίου, βλέπουμε στην αγορά τρόφιμα να οποία είναι τεχνητώς ενισχυμένα με ασβέστιο.

Έλλειψη ασβεστίου

Η έλλειψη ασβεστίου είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα, λόγω κακού διατροφικού πλάνου. Κούραση και συχνοί τραυματισμοί, οστεοπόρωση, συχνές αιμορραγίες καθώς και καρδιακές και νευρολογικές ανωμαλίες (μούδιασμα άκρων) είναι κάποια από τα συμπτώματα που υποδηλώνουν έλλειψη ασβεστίου. Για αυτό, μάλιστα, πολλές φορές όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες, χορηγούνται και συμπληρώματα διατροφής, ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου.

Διαβάστε επίσης όσα πρέπει να γνωρίζετε για την μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται