Πίσω

15+1 Λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Λαχανικά και υδατάνθρακες

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση περίπου 5 μερίδων λαχανικών και φρούτων την ημέρα, είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για καλύτερη υγεία, χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και μακροζωία. Πολλές έρευνες ευρείας κλίμακας έχουν αναπτυχθεί και φαίνεται ότι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ιδανική αναλογία για την υγεία μας είναι η κατανάλωση 2 μερίδων φρούτων και 3 μερίδων λαχανικών την ημέρα.

Τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Γεγονός είναι ότι δεν προσφέρουν όλα τα λαχανικά τα ίδια οφέλη. Για παράδειγμα τα αμυλούχα λαχανικά, όπως τα μπιζέλια, το καλαμπόκι και οι πατάτες φάνηκε ότι δεν είναι το ίδιο ευεργετικά για την υγεία μας όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το λάχανο θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η διαφορά στις δύο παραπάνω ομάδες λαχανικών μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι έγκειται στην περιεκτικότητα υδατανθράκων. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές δίαιτες για χάσιμο βάρους τα τελευταία χρόνια επικεντρώνονται στην κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων, καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι τα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

15+1 λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες

Μαρούλι
Το μαρούλι είναι ένα από τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και οι σκούρες πράσινες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C και Κ. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ. Το μαρούλι περιέχει 1 γραμμάριο  υδατανθράκων ανά μερίδα.

Iceberg
Το iceberg έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και 3 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 g.

Αγγούρι
Ένα αγγούρι χωρίς τη φλούδα περιέχει περίπου 2 γραμμάρια υδατανθράκων. Βέβαια τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού βρίσκονται στην φλούδα. Με τη φλούδα ένα αγγούρι περιλαμβάνει περίπου 4 γραμμάρια υδατανθράκων. Όπως και να το καταναλώσει κανείς το αγγούρι με φλούδα ή χωρίς, παραμένει ένα λαχανικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Λάχανο
Το λάχανο περιέχει 2 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και K.

Ραδίκια 
Τα ραδίκια είναι λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν 2 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Α, Β1, Β2 και καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Πιπεριές
Οι πιπεριές είναι πολύ θρεπτικές. Περιέχουν καροτενοειδή τα οποία είναι άριστα αντιοξειδωτικά και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C. Περιέχουν 6-9 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα 3 εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες.

Κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια περιέχουν 3 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Λευκά μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες και παρέχουν μόνο 3 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 g.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι ένα super booster λαχανικό, πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. 100 γραμμάρια σπανάκι παρέχει περίπου 4 γραμμάρια υδατανθράκων.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα πραγματικό superfood. Περιέχει 4 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και K.

Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά χαμηλών υδατανθράκων. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες K και C και περιέχει επίσης 2 γραμμάρια  υδατανθράκων ανά μερίδα.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν 4 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και K.

Αγκινάρες
Οι αγκινάρες περιέχουν 4 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Ντομάτες
Οι ντομάτες περιέχουν μόνο 4 γραμμάρια υδατανθράκων για κάθε 100 g. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών K, C και A και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Σπαράγγια
Περιέχουν 4 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα.

Κέιλ
Μία από τις τελευταίες προσθήκες στην ελληνική κουζίνα, το το κέιλ είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της κουερσετίνης. Περιέχει 6 γραμμάρια  υδατανθράκων ανά μερίδα.

Ψάχνετε εναλλακτικούς τρόπους να αντικαταστήσετε το κρέας, διαβάστε στο επόμενο άρθρο πως γίνεται.

Στην κουζίνα με την Αργυρώ
τροφές που αντικαθιστούν το κρέας αντικατασταση κρεατος άλλες τροφιμα διατροφή χωρίς κρέας τι να τρωω αντι για κρεας μανιταρια τροφες με πρωτεινη για χορτοφαγους

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται