Πίσω

Φυτικές ίνες: Γιατί είναι σημαντικές για την υγεία μας

Τι είναι οι φυτικές ίνες;

Οι φυτικές (ή αλλιώς διαιτητικές ίνες) είναι μια κατηγορία υδατανθράκων που βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο σε τρόφιμα που προέρχονται από φυτά. Μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με βάσει την διαλυτότητά τους μέσα στο σώμα μας (διαλυτές και μη διαλυτές ίνες) και από την ζύμωση που θα υποστούν, ενώ δεν πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και μεταφέρονται ανέπαφες στο παχύ έντερο.

Ημερήσια Πρόσληψη και τροφές

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε φυτικές ίνες κυμαίνεται μεταξύ 20-35 γραμμάρια την ημέρα. Η ποσότητα αυτή εξαρτάται και από την ηλικία και το φύλο.

Σχεδόν όλες οι φυτικές τροφές περιέχουν φυτικές ίνες. Όσπρια (φακές, ρεβίθια), τα φρούτα (μήλο, αχλάδι, δαμάσκηνα, φράουλες), τα λαχανικά (μαρούλι, λάχανο, καλαμπόκι, μπρόκολο), οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια), το σιτάρι και η βρώμη είναι κάποιες από τις τροφές με σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που θα πρέπει να έχουμε στο διατροφικό μας πλάνο.

Ενδείκνυται να καταναλώνουμε τα φρούτα με την φλούδα τους καθώς εκεί περιέχουν πολύ σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, όπως και επίσης αποξηραμένα φρούτα. Επίσης, είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τα λαχανικά ωμά ή όσο το δυνατόν λιγότερο μαγειρεμένα, καθώς με τις θερμικές επεξεργασίες καταστρέφεται μέρος των ινών. Υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα που δεν προσλαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα μέσω της τροφής τους.

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση φυτικών ινών

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών έχει συνδεθεί με θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

1. Αρχικά, βοηθάει στην εξασφάλιση του αισθήματος κορεσμού και συνεπώς στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας βάρους.

2. Εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του εντέρου και γενικά του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

3. Επιπλέον, προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

4. Μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).

5. Συμβάλλουν στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μορφών καρκίνου που σχετίζονται με το εντερικό σύστημα. 

Βέβαια, δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες φυτικών ινών, καθώς θα έχουμε παρενέργειες όπως είναι το φούσκωμα.

Διάβασε για τη πρωτεΐνη, που είναι απαραίτητη για την για τη διατροφή μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται