Κίμωλος, ταξίδι και φαγητό

Στα πλαίσια της 13ης αποστολής της Axion Hellas βρέθηκα στην Κίμωλο στα μέσα Μαΐου.

Ωραίο το καλοκαίρι και οι καλοκαιρινές διακοπές στην Κίμωλο, αλλά η χάρη που έχει το νησί πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος και καταφτάσουν οι επισκέπτες από κάθε γωνιά  της γης, είναι πραγματικά μια  εμπειρία. Οι κάτοικοι είναι ζεστοί και φιλόξενοι, το φαγητό στην Κίμωλο είναι παραδοσιακό με ντόπια προϊόντα και γεύσεις που μένουν αξέχαστες.

Εννοείται πως θα βρει κάποιος τα πάντα στα εστιατόρια του νησιού, αλλά εγώ όταν επισκέπτομαι έναν προορισμό διακοπών και ειδικά ένα αυθεντικό και ανέγγιχτο μικρό νησί των Κυκλάδων,  τότε θα ψάξω να δω που σερβίρουν τις καλύτερες παραδοσιακές συνταγές της Κιμώλου με ντόπια υλικά.

Θα μιλήσω με τους μάγειρες και τις μαγείρισσες και θα ανακαλύψω όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά των παραδοσιακών συνταγών του νησιού.

Λαδένια Κιμώλου

Αυτό που σίγουρα θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε στην Κίμωλο είναι η Λαδένια Κιμώλου. Η παραδοσιακή Λαδένια Κιμώλου. Λαδένια Κιμώλου, ένα ποίημα της τοπικής γαστρονομίας του Αιγαίου.

Γίνεται με 3 απλά υλικά και κρύβει μέσα της όλη την νοστιμιά του άνυδρου νησιού. Ζύμη μαγιάς αφράτη μέσα και τραγανή εξωτερικά. Ντομάτες άνυδρες και γλυκιές, κρεμμύδι ξερό μπόλικο να γλυκάνει στο ψήσιμο, ελαιόλαδο και ρίγανη να μοσχοβολάει όταν ψήνεται.

Λαδένια παραδοσιακά όπως μου εξήγησαν οι Κιμουλιάτισες φίλες, έφτιαχναν κάθε Σάββατο όπου μαζεύονταν οι γυναίκες στους ξυλόφουρνους να ζυμώσουν και να φουρκίσουν τα ψωμιά της εβδομάδας.

Με λίγο από το ζυμάρι του ψωμιού έφτιαχναν εύκολη Λαδένια για τα παιδιά. Ένα γρήγορο πεντανόστιμο κολατσιό που θυμίζει πιο πολύ πίτσα πάρα ανοιχτή πίτα. Η αφράτη ζύμη είναι πιο παχιά από την κλασική πίτσα.

Η παραδοσιακή Λαδένια της Κιμώλου λατρεύεται σήμερα από όλους τους επισκέπτες του νησιού και καθημερινά μπορούν να την απολαύσουν στο πρωινό τους, ή σαν σνακ μέσα στην ημέρα. Ο παραδοσιακό φούρνος του Χωριού, χώρα Κιμώλου στο λεγόμενο Χωριό, ψήνει καθημερινά ζεστές ατομικές λαδένιες για να τις έχεις μαζί σου στην παραλία ή να τις απολαύσεις με καφεδάκι σε κάποιο από τα μικρά καφέ του χωριού.

Παραδοσιακές συνταγές της Κιμώλου

Η παράδοση καλά κρατεί σε αυτό το διαμάντι του Αιγαίου. Κουζίνα λιτή χωρίς περιττά φτιασίδια. Συνταγές με λίγα τοπικά υλικά, όσα παράγει αυτός ο μικρός παράδεισος. Νοστιμιά που δεν περιμένεις από μια συνταγή με 4 το πολύ 5 υλικά.

Ίδιες συνταγές του τότε, θα δοκιμάσεις και σήμερα γιατί τα περισσότερα εστιατόρια ανήκουν σε ντόπιους και τα περισσότερα υλικά τα παράγουν οι ίδιοι στα μποστάνια και στις φάρμες τους.

Τα περισσότερα μαγειρευτά φαγητά με κρέας πάνω στο νησί γίνονται με κατσικάκι γιατί υπάρχει σε αφθονία. Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες.

Κουλουρίδι με κατσικάκι κοκκινιστό (το κουλουρίδι, είναι ντόπιο ζυμαρικό φαρδύ και μακρύ σαν ταλιατέλες).

Πατσάς κοκκινιστός με ντομάτα.

Κολοκυθοκάπαρη.

Κολοκυθόπιτα με αυγά χωρίς φύλλο.

Λαδενια Κιμώλου

Ντοματοκεφτέδες.

Αραντό, ψιλό ζυμαρικό σαν κριθαράκι όπου έχει τρομερό ενδιαφέρον ο τρόπος παρασκευής του. Οι ντόπιες έχουν δυο μπολ μπροστά τους, το ένα έχει νερό και το άλλο έχει αλεύρι.

Βουτούν τα χέρια στο νερό και μετά στο αλεύρι. Τρίβουν τα χέρια πάνω σε ένα δίσκο και το ζυμαρικό που σχηματίζεται έχει ακανόνιστο σχήμα σαν κριθαράκι. Αυτό το μαγειρεύουν με γάλα ή ζουμί από κατσικάκι. Το βάζουν επίσης μέσα σε σούπες κρεατόσουπα, ψαρόσουπα, ή κοτόσουπα.

Με το αραντό φτιάχνουν και γαλατόσουπα.

Κολοκυθοκάπαρη (ομελέτα με κολοκυθάκια τρυφερά ψιλοκομμένα και ντόπια ψιλή κάπαρη.

Κολοκυθόπιτα με κολοκύθια, μπόλικα αυγά και φρέσκο ντόπιο τυρί Κιμώλου.

Μελόπιτα με φρέσκια μυζήθρα και μέλι

Αραντό (ψιλό ζυμαρικό που γίνεται δυο υλικά και μπαίνει σε όλες τις σούπες).

Κολοκυθένιες, ατομικές κολοκυθόπιτες  με κίτρινη κολοκύθα, τυρί ξερή μανούρα  και φύλλο.

Αμαραθένιες πίτες με άγριο μάραθο.

Ελένες πίτες με ελιές.

Τυρένιες, τυρόπιτες με ντόπιο τυρί Μανούρι αυγά και φύλλο.

Φάβα.

Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια Κιμουλιάτικα

Μπουλέντα, γίνεται με καλαμποκάλευρο και μοιάζει με πουρέ κάτι αντίστοιχο με την πολέντα.

Αυγά μπουλέρι, μαγειρεμένα με πατάτες και κρεμμύδι.

Λαγός στιφάδο.

Λίγο πολύ οι συνταγές στα νησιά του Αιγαίου, έχουν πολλά κοινά, μιας και η γη ήταν άνυδρη και το κάθε νησί παρήγαγε λίγα υλικά.

Προϊόντα Κιμώλου

Φεύγοντας από την Κίμωλο πάρε οπωσδήποτε μαζί σου Ξυνό. Υπέροχο, ντόπιο πικάντικο φρέσκο τυρί κρέμα με ξυνούτσικη γεύση. Αν έχετε δοκιμάσει ξυνομυζήθρα μοιάζει πολύ. Στην ουσία γίνεται με τον ίδιο τρόπο σχεδόν σε όλα τα νησιά την άνοιξη όταν ζεστάνει ο καιρός και υπάρχει μεγάλη γαλακτοφορία. Διατηρείται για λίγες ημέρες στο ψυγείο.

Δοκιμάστε επίσης τα υπόλοιπα ντόπια τυριά, χλωρά και ώριμα.

Φρέσκια μυζήθρα και φρέσκο μανούρι που διατηρούνται για λίγες ημέρες στο ψυγείο. Τρώγονται σκέτα ή με μέλι αλλά τα χρησιμοποιούν και μέσα σε συνταγές.

Η μανούρα, ένα ώριμο τυρί που αποξηραίνεται και αλατίζεται  καλά στην αρχή. Είναι ιδανικό για ζυμαρικά αλλά και για κάθε μαγείρεμα. Διατηρείται πολύ καιρό.

Αγοράστε ντόπιο πελτέ ντομάτας, είναι το κάτι άλλο ο κιμουλιάτικος πελτές.

Πάρτε μαζί σας κάπαρη Κιμώλου σε βαζάκια για την χωριάτικη σαλάτα αλλά και τις μαγειρικές σας.

Δοκιμάστε τα παραδοσιακά κουλουράκια στον τοπικό φούρνο.

Η Κίμωλος δεν παράγει πολλά προϊόντα, έχει λίγα και καλά με πλούσια γεύση εξαιρετικής ποιότητας υλικά.

Πως να φτάσω στην Κίμωλο

Στην Κίμωλο μπορείς να φτάσεις αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς. Καθημερινά υπάρχει  δρομολόγιο από Αθήνα για Μήλο. Μετά από 30’ πτήσης πάνω από τα νησιά του Αιγαίου φτάνεις στο αεροδρόμιο της Μήλου. Με ταξί σε 15’ φτάνεις στα Πολλώνια Μήλου στο μικρό λιμάνι.

Από κει το τοπικό ferry σε μεταφέρει σε μόλις 20’ στην πανέμορφη Κίμωλο. Εύκολο ταξίδι ευχάριστο. Το ταξίδι με το ferry από Μήλο για Κίμωλο είναι στην ουσία μια μικρή διαδρομή ανάμεσα στα δυο νησιά που είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Εναλλακτικά υπάρχει το συμβατικό πλοίο της γραμμής Πειραιάς Κίμωλος ή γρήγορο πλοίο που αποβιβάζει στην Μήλο στον Αδάμαντα κι από κει με το τοπικό ferry περνάς απέναντι σε 20’ στην ψάθα το επίνειο της Κιμώλου.

Στην Κίμωλο την γαστρονομική εκδήλωση της Axion Hellas φιλοξένησε το εστιατόριο Καλή Καρδιά στο Χωριό (χώρα Κιμώλου)
Η Μαρία και ο Απόστολος Βεντούρης στο 100 και πλέον χρόνων εστιατόριο της οικογένειάς τους, σερβίρουν παραδοσιακές συνταγές της Κιμώλου. Όλα μαγειρεμένα με μεράκι, με ντόπια προϊόντα του νησιού, που αξίζει να δοκιμάσετε στο επόμενο ταξίδι σας στην Κίμωλο.

 

https://www.argiro.gr/2023/05/kimolos-taksidi-kai-fagito/