H πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται.
Οι πρωτεΐνες είναι καίριες για τον οργανισμό και επιτελούν πλήθος από λειτουργίες. Είναι ευρέως γνωστό ότι είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας. Στην πραγματικότητα, οι πρωτεΐνες είναι το δομικό υλικό όχι μόνο για τους μύες, αλλά και για όλους τους ιστούς του σώματός μας, όπως το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Έτσι αυτές χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση για τη σύνθεση, διατήρηση και επισκευή κυττάρων και ιστών.
Επιπλέον, οι πρωτεΐνες συμμετέχουν ενεργά και στην υποστήριξη ενός πολύ σημαντικού συστήματος του οργανισμού μας, του ανοσοποιητικού, στο οποίο βοηθούν μεταφέροντας ”σήματα” από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.
Τέλος οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενζύμων και ορμονών, απαραίτητα στοιχεία τα οποία καθορίζουν τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.
Τα τρόφιμα που θεωρούνται ως η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι, το αβγό. Αξιόλογες πηγές πρωτεΐνης όμως αποτελούν και τα όσπρια, το τόφου, η σόγια, η βρώμη, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι τσία.
Η συστηνόμενη ημερήσια κατανάλωση πρωτεΐνης είναι τα 0,8γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικούς βάρους. Ή αναλογικά με τις θερμίδες που λαμβάνουμε, το 15% του ημερήσιου προσλαμβανόμενου σε θερμίδες.
Όταν η πρόσληψη πρωτεΐνης δεν είναι αρκετή, ο οργανισμός μας αντιδρά με κάποια συμπτώματα. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν λαμβάνουμε μη επαρκής ποσότητες πρωτεΐνης;