Πίσω

Κατάψυξη λαχανικών

Γιατί να καταψύξουμε τα λαχανικά;

Τα λαχανικά αποτελούν μια σημαντικά μεγάλη κατηγορία τροφίμων, με σπουδαία διατροφική αξία και θέση στην διατροφική πυραμίδα. Πολλές φορές είτε προμηθευόμαστε μεγάλες ποσότητες λαχανικών και παρουσιάζεται η ανάγκη αποθήκευσής τους (κατάψυξης) για να μην αλλοιωθούν, είτε αγοράζουμε κάποια από αυτά σε περιόδους όπου είναι διαθέσιμα στην αγορά, για να τα χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη εποχή του χρόνου (όπως τα αμπελόφυλλα). Τι πρέπει να προσέχουμε, όμως, όταν καταψύχουμε λαχανικά;

Πρώτα ζεμάτισμα

Τα περισσότερα λαχανικά, πριν καταψυχθούν, πρέπει να ζεματιστούν και αμέσως να βαπτιστούν σε κρύο νερό. Πρόκειται για μία διαδικασία, όπου σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Αφού, αρχικά, πλύνουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα κόψουμε σε κομμάτια, τα τοποθετούμε σε βραστό νερό για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4-5 λεπτά. Στην συνέχεια τα τοποθετούμε, αμέσως, σε μία λεκάνη με κρύο νερό. Η άμεση εναλλαγή από ζεστό νερό σε κρύο, σταματάει την διαδικασία του βρασμού και επίσης βοηθάει στην καταστροφή εκείνων των ενζύμων που θα αλλοιώσουν τα λαχανικά.

Με την μέθοδο του ζεματίσματος, τα λαχανικά μας θα διατηρήσουν τόσο το χρώμα και το άρωμά τους, όσο και την θρεπτική τους αξία. Έτσι, μπορούμε να τα διατηρήσουμε για διάστημα 4 έως 6 μηνών. Επιπλέον, ένα από τα σημαντικά σημεία της κατάψυξης τροφίμων, είναι να έχουμε στην διάθεσή μας σακούλες ή ειδικούς περιέκτες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διατήρηση των λαχανικών.

Εξαίρεση από την μέθοδο αυτή αποτελούν τα μανιτάρια, τα παντζάρια, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες (οι οποίες είναι καλύτερο να αποθηκεύονται με την μορφή πουρέ). Επίσης η πράσινη πιπεριά και τα κρεμμύδια μπορούν να καταψυχθούν ως έχουν, αφού πρώτα τα πλύνουμε και τα κόψουμε.

Τι συμβαίνει αν δεν ζεματίσουμε τα λαχανικά πριν την κατάψυξη;

Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει, ότι όταν αποθηκεύουμε λαχανικά στην κατάψυξη, χωρίς να τα ζεματίσουμε, αποκτούν μακροπρόθεσμα ένα σκούρο χρώμα. Τα κατεψυγμένα λαχανικά χρειάζονται λιγότερο χρόνο μαγειρέματος από τα φρέσκα. Εκτός από λαχανικά όπως είναι το μπρόκολο και μερικά πράσινα λαχανικά, τα περισσότερα μπορούμε να τα μαγειρέψουμε κατευθείαν από την κατάψυξη.

Τέλος, για διάφορα μυρωδικά και ζαρζαβατικά, ενδείκνυται το καλό πλύσιμό, το στέγνωμα και η αποθήκευση σε φύλλα χαρτιού, χωρίς να προηγηθεί ζεμάτισμα.

Μάθε για τη συντήρηση και αποθήκευση πιπεριάς στην κατάψυξη, έτοιμες για τα πιο νόστιμα μαγειρέματα.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται