Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Γεύμα με υψηλή θρεπτική αξία, ιδανικό για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Οι σαρδέλες αποτελούν ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα που αποδεδειγμένα σχετίζονται με την καλή υγεία της καρδιάς. Παράλληλα αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης D και Β12. Συνδυάζοντας τα με πατάτα, έχουμε ένα απόλυτα ολοκληρωμένο γεύμα και συνοδεύοντας το με μία χωριάτικη σαλάτα έχουμε ένα ιδανικό, μεσογειακό καλοκαιρινό γεύμα.
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Video
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε κυδωνάτες.
- Τις τοποθετούμε σε μικρό ταψί να είναι στρυμωγμένες.
- Ρίχνουμε στο ταψί και το σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά ν’ αναμειχθούν όλα τα υλικά για τις σαρδέλες στο φούρνο.
- Συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη μέση της πατάτας (περίπου 1 ποτήρι).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και σε αέρα για 40΄ μέχρι να μαλακώσουν.
- Όταν τρυπήσουμε τις πατάτες με πιρούνι και δούμε ότι μαλάκωσαν, τότε τοποθετούμε τις σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη, σε στρώση πάνω στις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 15΄.
- Αν θέλετε πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα.
- Σερβίρονται ζεστές με πατάτες και την υπέροχη σάλτσα τους.
Πικάντικες σαρδέλες φούρνου
ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΣΑΡΔΕΛΕΣ
- Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις σαρδέλες, με μαχαίρι κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε με απότομη κίνηση για να φύγουν και τα εντόσθια.
- Ελαφρά ξύνουμε το δέρμα να φύγουν τα λέπια.
- Πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να γίνουν οι πατάτες.
Tips
- Οι ψητές σαρδέλες είναι από τα ωραιότερα φρέσκα ψάρια. Από τα πιο οικονομικά, τα πιο υγιεινά και φουλ σε Ω3 λιπαρά.