Τραγανή τάρτα καρυδιού με πράσο, πατάτα και γραβιέρα

Μια πλούσια σε γεύση τάρτα με τραγανή καρυδάτη ζύμη, που όταν ψηθεί μοιάζει με μπισκότο, και κρεμώδη γέμιση πράσου με στρώσεις πατάτας.

Δύσκολη
0:40

6

20 λεπτά

20 λεπτά

Τραγανή τάρτα καρυδιού με πράσο, πατάτα και γραβιέρα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Μίξερ με κάδο

Τηγάνι

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εκτέλεση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C για 15΄, πριν ψήσουμε.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  3. Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ, στους κόφτες και ρίχνουμε μέσα το παγωμένο βούτυρο και το καρύδι.
  4. Χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό.
  5. Χτυπάμε ξανά για μερικά δευτερόλεπτα.
  6. Όταν το μείγμα γίνει σαν ψίχουλα, το μαζεύουμε με τα δάχτυλα σε μπάλα, το κάνουμε πλακέ ανάμεσα στις παλάμες μας και το τυλίγουμε με μεμβράνη.
  7. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30΄.
  8. Έπειτα το ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο και το στρώνουμε σε ταρτιέρα 22 ή 24 εκ. ή σε φόρμα-δαχτυλίδι καλά λαδωμένη. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα.
  9. Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι.
  10. Καλύπτουμε με μεμβράνη και ξαναπαγώνουμε για 20΄.
  11. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα για 3-4΄ σε δυνατή φωτιά.
  12. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σοταριστούν για ακόμα 8΄-10΄, μέχρι να γίνουν διάφανα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Τις προσθέτουμε στα πράσα.
  14. Προσθέτουμε επίσης το γιαούρτι, τα αυγά, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  15. Αδειάζουμε τη γέμιση στην παγωμένη τάρτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20΄.
  16. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄, ώσπου να ροδίσει η τάρτα και να σφίξει η κρέμα της.
Απόρρητο