• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
10
  • Για τη ζύμη της τάρτας
  • 175 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 90 γραμ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε καρεδάκια
  • 1/3 φλ. αλεσμένη καρυδόψιχα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1½ κ.σ. παγωμένο νερό
  • Για τη γέμιση
  • 2 μεγάλα πράσα (καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μέτριες πατάτες βρασμένες για 15΄
  • 1½ φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 1½ φλ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τραγανή τάρτα καρυδιού με πράσο, πατάτα και γραβιέρα

    Τραγανή τάρτα καρυδιού με πράσο, πατάτα και γραβιέρα

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C για 15΄, πριν ψήσουμε.
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
    • Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ, στους κόφτες.
    • Ρίχνουμε μέσα το παγωμένο βούτυρο και το καρύδι.
    • Χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα.
    • Προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό.
    • Χτυπάμε ξανά για μερικά δευτερόλεπτα.
    • Όταν το μείγμα γίνει σαν ψίχουλα, το μαζεύουμε με τα δάχτυλα σε μπάλα, το κάνουμε πλακέ ανάμεσα στις παλάμες μας και το τυλίγουμε με μεμβράνη.
    • Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30΄.
    • Έπειτα το ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο και το στρώνουμε σε ταρτιέρα 22 ή 24 εκ. ή σε φόρμα-δαχτυλίδι καλά λαδωμένη. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα.
    • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι.
    • Καλύπτουμε με μεμβράνη και ξαναπαγώνουμε για 20΄.
    • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα για 3-4΄ σε δυνατή φωτιά.
    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σοταριστούν για ακόμα 8΄-10΄, μέχρι να γίνουν διάφανα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
    • Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Τις προσθέτουμε στα πράσα.
    • Προσθέτουμε επίσης το γιαούρτι, τα αυγά, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Για το ψήσιμο

    • Αδειάζουμε τη γέμιση στην παγωμένη τάρτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20΄.
    • Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄, ώσπου να ροδίσει η τάρτα και να σφίξει η κρέμα της.

    Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, ρίξτε μια ματιά και στη παρακάτω

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται