Τραγανή τάρτα καρυδιού με πράσο, πατάτα και γραβιέρα
Τραγανή τάρτα καρυδιού με πράσο, πατάτα και γραβιέρα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C για 15΄, πριν ψήσουμε.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ, στους κόφτες.
- Ρίχνουμε μέσα το παγωμένο βούτυρο και το καρύδι.
- Χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό.
- Χτυπάμε ξανά για μερικά δευτερόλεπτα.
- Όταν το μείγμα γίνει σαν ψίχουλα, το μαζεύουμε με τα δάχτυλα σε μπάλα, το κάνουμε πλακέ ανάμεσα στις παλάμες μας και το τυλίγουμε με μεμβράνη.
- Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30΄.
- Έπειτα το ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο και το στρώνουμε σε ταρτιέρα 22 ή 24 εκ. ή σε φόρμα-δαχτυλίδι καλά λαδωμένη. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα.
- Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και ξαναπαγώνουμε για 20΄.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα για 3-4΄ σε δυνατή φωτιά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σοταριστούν για ακόμα 8΄-10΄, μέχρι να γίνουν διάφανα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Τις προσθέτουμε στα πράσα.
- Προσθέτουμε επίσης το γιαούρτι, τα αυγά, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για το ψήσιμο
- Αδειάζουμε τη γέμιση στην παγωμένη τάρτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20΄.
- Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄, ώσπου να ροδίσει η τάρτα και να σφίξει η κρέμα της.