Κυδώνι γλυκό του κουταλιού

Το γλυκό κυδώνι είναι το πιο παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού. Έχει όμως κι αυτό τα μυστικά του. Κόκκινο γλυκό κυδώνι ή ανοιχτόχρωμο; Φτιάξε το όταν είναι στην εποχή του καθώς δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!

Εύκολη
0:45

10

15 λεπτά

30 λεπτά

κυδώνι γλυκό του κουταλιού

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΥΔΩΝΙ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΥΔΩΝΙ

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε πρώτα τα κυδώνια.
  2. Αφαιρούμε την καρδιά και τα κουκούτσια από κάθε κυδώνι και το κόβουμε σε μπαστουνάκια για το γλυκό κουταλιού.
  3. Βάζουμε τα κυδώνια με το νερό σε κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄.
  4. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το κυδώνι γλυκό του κουταλιού.
  5. Τότε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό του λεμονιού, τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα.
  6. Τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν μία βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Διαλέξτε κυδώνια όχι πολύ ώριμα για να μη βγει το γλυκό σας στο τέλος μαλακό σαν μαρμελάδα. Ούτε όμως τα πολύ άγουρα κυδώνια μας δίνουν ωραίο γλυκό.
  2. Αν φτιάχνετε κυδώνι για πρώτη φορά, κάντε μικρή δόση μέχρι να μάθετε τα μυστικά του. Αν είστε έμπειρη στα γλυκά του κουταλιού, προχωρήστε κατευθείαν σε πολλαπλασιασμό των υλικών για μεγαλύτερες δόσεις γλυκού. Αν και να θυμάστε πάντα, ότι τα γλυκά του κουταλιού δένουν και βράζουν πιο σωστά σε μικρές ποσότητες, γιατί ελέγχονται όλα πιο εύκολα.
  3. Πολλοί με ρωτάτε πώς θα γίνει το κυδώνι σας κατακόκκινο και άλλοι το θέλετε με πιο ξανθό χρώμα. Να σας πω ότι το χρώμα που θα πάρει το γλυκό κυδώνι, κόκκινο ή ξανθό, οφείλεται στην ποικιλία κυδωνιού, στο πόσο ώριμο ή άγουρο είναι το φρούτο και στο χρόνο βρασμού του.
  4. Έχω παρατηρήσει ότι βράζοντάς το δυο φορές, σε δυο στάδια, το γλυκό παίρνει ανοιχτόχρωμο κόκκινο έως σκούρο κόκκινο χρώμα, ανάλογα με την ποικιλία κυδωνιού, γιατί πάντα το φτιάχνω με την ίδια συνταγή.
  5. Επίσης, πιο κόκκινο χρώμα παίρνει το κυδώνι αν το βγάλω από την φωτιά, το αφήσω να κρυώσει τελείως και την επόμενη ημέρα το ξανά βάλω στην φωτιά για να δέσει σωστά. Με τον τρόπο αυτό αποκτάει τις περισσότερες φορές, ένα ωραίο βαθύ κόκκινο χρώμα.
  6. Ποτέ δεν βάζω λεμόνι στα καθαρισμένα κυδώνια, αλλά ούτε και τα βουτάω σε λεκάνη με νερό. Γιατί το θεωρώ τελείως περιττό. Μπορεί το κυδώνι όσο περιμένει καθαρισμένο να οξειδώνεται και να μαυρίζει και να σκουραίνει, αλλά όταν αρχίσει ο βρασμός μέσα στην κατσαρόλα επανέρχεται στο φυσικό του χρώμα.
  7. Επίσης αν το μουλιάζετε σε νερά, το κυδώνι τα τραβάει μέσα και μετά τα αποβάλλει στην κατσαρόλα.
  8. Τα κυδώνια σαν φρούτο έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη. Γι’ αυτό, καλό είναι αφού αρχίσει να δένει το γλυκό (να μετατρέπεται δηλαδή το υγρό του σε ελαφρύ σιρόπι), να σβήσετε την φωτιά και να αφήσετε το κυδώνι να κρυώσει τελείως.
  9. Θα δείτε ότι την επόμενη ημέρα το σιρόπι θα έχει σφίξει αρκετά.
  10. Μην σκεπάσετε με καπάκι το γλυκό κυδώνι όσο είναι ζεστό.
  11. Την επόμενη ημέρα αν το σιρόπι είναι αρκετά αραιό, βάλτε το στην φωτιά να πάρει μια βράση ώστε να δέσει σωστά.
  12. Θέλω να δώσετε προσοχή σε αυτό γιατί αν το παρά βράσετε θα εξατμιστούν τα υγρά και θα γίνει το σιρόπι πολύ σφιχτό. Μετά όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο.
  13. Στα νησιά, χρησιμοποιούμε την αρμπαρόριζα για να αρωματίσουμε το κυδώνι, το σταφύλι κλπ. Είναι πολύ ταιριαστός ο συνδυασμός τους. Αν παρ’ όλα αυτά δεν έχετε αρμπαρόριζα, ρίξτε λίγη βανίλια.
  14. Το γλυκό κυδώνι όπως και όλα τα γλυκά του κουταλιού δεν τα ανακατεύουμε ποτέ. Αλλιώς τα φρούτα θα λιώσουν και θα γίνουν μαρμελάδα. Αν χρειαστεί, ανακινούμε την κατσαρόλα με το γλυκό κυδώνι από τα χερούλια.
  15. Ξαφρίζουμε το γλυκό κυδώνι όπως και όλα τα γλυκά κουταλιού όποτε είναι αναγκαίο. Με κουτάλα μαζεύουμε προσεκτικά τον αφρό που τυχόν σχηματίζεται στην επιφάνεια του γλυκού με το βρασμό.
  16. Τις φλούδες και την καρδιά του κυδωνιού, τα κρατάμε και φτιάχνουμε το φανταστικό ζελέ κυδώνι, ιδανικό για άλειμμα στο ψωμί, πάστα Φλώρα, αλλά και γέμιση σε μπισκότα.
Απόρρητο