Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε, καθαρίζοντας και πλένοντας πρώτα τις πατάτες. Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και τη μία κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε το πράσο και το κρεμμύδι.
- Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και να γλυκάνουν για 5′- 6′.
- Σε κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί για 1′.
- Ανακατεύοντας πάντα προσθέτουμε την κρέμα κρέμα γάλακτος και το ζωμό.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου πήξει.
- Αλατοπιπερώνουμε την κρέμα και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
- Βουτυρώνουμε μακρόστενο ή οβάλ πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε μια κουτάλα σάλτσα στο πυρίμαχο.
- Κάνουμε μια στρώση τις μισές πατάτες.
- Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τα μισά πράσο – κρεμμύδι.
- Κάνουμε στρώση τις υπόλοιπες μισές πατάτες, από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και τα υπόλοιπά πράσο κρεμμύδι.
- Από πάνω περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι το αλουμινόχαρτο (πλευρά που ακουμπάει στην κρέμα).
- Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 40′ επιπλέον να ροδίσει και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
- Ελέγχουμε αν ψήθηκαν καλά μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο.
- Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει 15′- 20′ και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.