• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 40 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα (το τρυφερό μέρος μόνο)
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 10 μέτριες πατάτες
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1½ φλ. τριμμένη γραβιέρα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 ml ζωμός κότας
  • 2 κ.σ. αλεύρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο

    Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο

    Αφού κρυώσει 15΄- 20΄κόβουμε σε κομμάτια

    Για την Πατατόπιτα

    Ξεκινάμε να φτιάξουμε την πατατόπιπτα με γραβιέρα, καθαρίζοντας και πλένοντας πρώτα τις πατάτες. Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το λάδι και τη μία κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε το πράσο και το κρεμμύδι. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και να γλυκάνουν για 5′- 6′.

    Σε κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί για 1′. Ανακατεύοντας πάντα προσθέτουμε την κρέμα κρέμα γάλακτος και το ζωμό. Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου πήξει. Αλατοπιπερώνουμε την κρέμα και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

    Βουτυρώνουμε μακρόστενο ή οβάλ πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μια κουτάλα σάλτσα στο πυρίμαχο. Κάνουμε μια στρώση τις μισές πατάτες. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τα μισά πράσο – κρεμμύδι. Κάνουμε στρώση τις υπόλοιπες μισές πατάτες, από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και τα υπόλοιπά πράσο κρεμμύδι. Από πάνω περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.

    Αλείφουμε με λίγο λάδι το αλουμινόχαρτο (πλευρά που ακουμπάει στην κρέμα). Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθούς C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 40′ επιπλέον να ροδίσει και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν καλά μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο. Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει 15′-20′ και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

    Μετά την εύκολη πατατόπιτα με γραβιέρα, σειρά έχει η παρακάτω συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται