Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Video
Εκτέλεση
- Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο βαθύ ταψί, το οποίο να χωράει σε μέγεθος τα φύλλα ανοιγμένα.
- Διαφορετικά, θα πρέπει να μετρήσουμε τις διαστάσεις του ταψιού και να κόψουμε τις άκρες που εξέχουν.
- Ψιλοκόβουμε το καρύδια στο μπλέντερ και το βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
- Κρατάμε ένα ρολό έξι φύλλων για το τέλος.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το λάδι.
- Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μόνο λάδι.
- Σε καλά βουτυρωμένο ταψί, απλώνουμε 6 φύλλα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με το φυτικό βούτυρο και λάδι.
- Φροντίζουμε τα φύλλα να κάθονται το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς να εξέχουν και χωρίς να τσαλακώνονται.
- Πασπαλίζουμε με μία στρώση γέμιση, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια.
- Καλύπτουμε με 2 βουτυρωμένα φύλλα και προσθέτουμε μια νέα στρώση γέμιση.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία με 2 βουτυρωμένα φύλλα και μία στρώση γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Τέλος, καλύπτουμε με τα 6 πολίτικα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε ραντίζοντάς τα πεταχτά ενδιάμεσα.
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια ρόμβου.
- Περιχύνουμε τις χαρακιές και την επιφάνεια με το υπόλοιπο βουτυρόλαδο.
- Μπήγουμε ένα γαρύφαλλο μοσχοκάρυδο σε κάθε κομμάτι.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια πεταχτά με λίγο νερό με τα δάχτυλα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150°C βαθμούς στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
- Πρέπει να ακούγεται το τρίξιμο του μπακλαβά, δείγμα ότι ψήθηκε καλά από κάτω και μέχρι μέσα.
- Είναι πολύ βασικό να ροδίσει καλά.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι όσο τελειώνει το ψήσιμο.
- Θα σιροπιάσουμε, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Έτσι, θα ρουφήξει μέχρι μέσα και τα φύλλα θα μείνουν κριτσανιστά.